MAJA GOJKOVIĆ: Poslanici o vraćanju vojnog roka u narednih godinu-dve
Foto: Marina Lopičić

Predlog će stići u Skupštinu

MAJA GOJKOVIĆ: Poslanici o vraćanju vojnog roka u narednih godinu-dve

Politika -

Predsednica Skupštine rekla je da treba dobro razmotriti da li bi obavezni vojni rok trebalo ograničiti na tri ili šest meseci

ČAČAK - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da podržava predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića o vraćanju obaveznog vojnog roka i najavila da bi to pitanje moglo da se nadje na dnevnom redu zasedanja Skupštine Srbije u narednih godinu do dve.

"To je dobra ideja o kojoj se razmišlja i o kojoj će se nakon relevantnih procena, ozbiljno razgovarati i u Skupštini Srbije za godinu do dve. Svakako ću glasati za predlog ako bude definisan tako da se ponovo vrati neka vrsta vojne obaveze za mladje populacije u Srbiji", rekla je Maja Gojković na konferenciji za novinare u Čačku.

Ona je kazala da treba dobro razmotriti da li bi obavezni vojni rok trebalo

ograničiti na tri ili šest meseci.

"Ta tema je veoma aktuelna sada širom Evrope i zemlje koje su zadržale vojni rok razmišljaju da ga produže, a one koje su svojevremeno ukinule vojni rok počele su ponovo da razmišljaju da ga uvedu. Drugačije su okolnosti u 21. veku u kome je prisutan terorizam, kao i velike prirodne nepogode za koje stanovništvo nije pripremljeno", rekla je Maja Gojković.

Upitana da li očekuje vanredne parlamentarne izbore u Srbiji, predsednica parlamenta je kazala da su toku pripreme ;za početak jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije, a da o izborima "niko za sada ne priča, pa čak ni opozicija".

Ona je najavila da će sredinom oktobra širom Srbije početi akcija posvećena mentalnom zdravlju mladih pod nazivom "Nisi sam", dodajući da će Čačak biti prvi grad u koji će karavan stići nakon promocije u Beogradu.

"Želimo da otvoreno razgovaramo s mladima o problemima sa kojima se suočavaju u ovim vremenima i kako društvena zajednica može da pomogne. Razgovor o mentalnom zdravlju svih nas, a posebno mladih, velika je predrasuda i ljudi bez nekih otvorenih razgovora ne mogu da se izbore s tim. Potrebno ih je ohrabriti da kad imaju neki unutrašnji nemir i mentalne probleme, razgovaraju sa strukom", rekla je Maja Gojković.

Ona je izrazila očekivanje da će u tim razgovorima pored stručnih lica, poput psihologa, psihijatara i neurologa, učestvovati i poznate ličnosti iz lokalnih sredina, i dodala da očekuje podršku Ministarstava zdravlja za taj projekat.

Predsednica parlamenta je navela i da je u razgovoru s predstavnicima lokalne samouprave u Čačku dogovoreno da se u narednom periodu u tom gradu otvore dva muzeja - posvećeni košarci i rokenrolu.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track