icon-checkicon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-erroricon-galleryicon-homeicon-infoicon-logouticon-nexticon-passwordicon-plusicon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon-usericon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

MINISTARKA JOKSIMOVIĆ O REŠENJU ZA KOSOVO: Uspešni narodi se dogovaraju
Foto: Marina Lopičić

kosovsko pitanje

MINISTARKA JOKSIMOVIĆ O REŠENJU ZA KOSOVO: Uspešni narodi se dogovaraju

Politika

Ministarka za evropske integracije i članica Predsedništva SNS Jadranka Joksimović kaže da ne spori pravo opozicije na drugačije mišljenje, ali da očekuje da umesto neargumentovanih i politikantskih kritika ponude kredibilno rešenje za Kosovo.

 

U intervjuu koji objavljuje današnja Politika, ona kaže i da je pro­blem po­li­tič­kog ži­vo­ta Sr­bi­je u ne­sprem­nosti ak­tu­el­ne opo­zi­ci­je da uče­stvuje u kre­i­ra­nju na­ci­o­nal­nog je­din­stva, navodeći da se sve uspe­šne dr­ža­ve i narodi do­go­va­ra­ju i time po­di­žu svoj kre­di­bi­li­tet i svoj ka­pa­ci­tet za ostva­ri­va­nje naj­va­žni­jih ci­lje­va dru­štva.

 

"Bez­i­dej­nost, ide­o­lo­ška kon­fu­zi­ja i već do­ka­za­na po­li­tič­ka dre­no­vi­na naj­bo­lje se vi­de kroz hu­ku op­tu­žbi, ana­te­ma, pi­sa­ma i bri­ge za ce­lo­vi­tost tzv. Ko­so­va, s jed­ne stra­ne, i obo­žava­nje za­mr­znu­tog kon­flik­ta kao svemoćne po­li­tič­ke ponude s druge strane", navodi Joksimović.

 

Kaže i da su svi oni imali svoje političko vreme i prostor da sprovedu svoje planove, te konstatuje da su neki od poteza aktuelnih kri­ti­ze­ra do­dat­no sla­bi­li na­še po­zi­ci­je po pitanju Kosova.

"Vučić sa pu­nim pra­vom i uz pu­ni le­gi­ti­mi­tet tra­ži no­ve mo­gućno­sti, a u skla­du sa pro­me­nje­nim me­đu­na­rod­nim okol­no­sti­ma, u skla­du sa ten­den­ci­ja­ma ko­je u de­mo­graf­skom, eko­nom­skom, pa i kul­tur­nom obra­scu po­sto­je. Onaj ko to ne raz­u­me i ne vi­di, teško da mo­že da ple­di­ra da vo­di Sr­bi­ju u bo­lju bu­dućnost", primećuje Joksimović.

 

Kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, ministarka kaže da je Srbija iz situacije nemogućih i blo­ki­ra­nih op­ci­ja raz­u­me­va­nja za svoju po­zi­ci­ju kod ve­ći­ne ze­ma­lja EU, ali i ne­kih zna­čaj­nih glo­bal­nih part­ne­ra, došla do toga da danas ima veći kredibilitet, utemeljen na jasnim međunarodnopravnim, ali i politički održivim rešenjima.

 

Ona ponavlja da pro­ces di­ja­lo­ga i na­la­že­nja reše­nja za KiM ni­je naša oba­ve­za zbog evrop­skih in­te­gra­ci­ja, te ističe da Beograd s punim pravom očekuje da EU pot­cr­ta oba­ve­zu spro­vo­đe­nja do sa­da do­go­vo­re­nog, pre svega us­po­sta­vlja­nje Za­jed­ni­ce srp­skih op­šti­na.

Uspeh evropskih intergacija, tvrdi, za­vi­si od nas i na­še vo­lje, ali i od čla­ni­ca EU ko­je pra­te svo­je in­te­re­se, koji ni­su uvek ni jed­no­o­bra­zni, a ni pod­stičući za Srbiju.

 

"Sa­ma činje­ni­ca da otva­ra­mo po­gla­vlja do­kaz je da je u Bri­se­lu pri­hva­će­no da po­sto­ji kon­ti­nu­i­ran na­pre­dak u našim re­for­ma­ma i uvo­đe­nju no­vih stan­dar­da. Po­sla ima na­pre­tek, ali kad ima­te po­sla, ima­te i vo­lje, a kad ima­te vo­lje ima­će­te i re­zul­tat", uverena je Joksimović.

 

Očekuje da tokom šestomesečnog predsedavanja Austrije Savetom EU proces pristupanja bude nastavljen, "ako ne intenzivnijom, onda dinamikom koja je do sad postojala", a za koju kaže da je solidna.

Navodi da postoje re­al­ni uslo­vi da do kra­ja go­di­ne Srbija otvo­ri­ tri poglavlja ko­ja su tehnički spremna, 9 - fi­nan­sij­ske uslu­ge, 17 - eko­nom­ska i mo­ne­tar­na uni­ja i 18 - sta­ti­sti­ka, te dodaje da se radi i na drugim pregovaračkim poglavljima.

 

Upitana da oceni odnose u vladajućoj koaliciji, kaže da su SPS i ostale partije koje su deo vladajuće većine prihvatile plan i program SNS.

A govoreći o Ivici Dačiću, koji je nedavno izjavio da deo SNS radi na rušenju Vučića, Joksimović kaže da joj je drago ako Dačić iskreno podržava Vučića ne samo kao predsednika Srbije već i kao predsednika stranke, jer to, primećuje, znači da je "ovog puta iskren koalicioni partner".

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.