Najnovije vesti

ANA BRNABIĆ ZAPOČELA POSETU NJUJORKU SUSRETOM SA RONOM DŽONSONOM: SAD žele da pomognu u nalaženju rešenja za Kosovo i Metohiju
Foto: Beta

razgovor sa sentorom

ANA BRNABIĆ ZAPOČELA POSETU NJUJORKU SUSRETOM SA RONOM DŽONSONOM: SAD žele da pomognu u nalaženju rešenja za Kosovo i Metohiju

Politika

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, započela je posetu Njujorku današnjim sastankom sa senatorom Ronom Džonsonom, predsedavajućim Komiteta Senata i Kongresa SAD za nacionalnu bezbednost i Potkomiteta za Evropu, saopštila je večera Vlada u Beogradu.

U razgovoru s Džonsonom, Brnabić je istakla da će iskoristiti posetu SAD i učešće u generalnoj debati na Generalnoj skupštini UN da bi u razgovorima sa svetskim liderima predstavila šta je sve Srbija uradila u političkim i ekonomskim reformama, piše u saopštenju.

foto: Dragana Udovičić

"Srbija je posvećena stabilnosti i učinićemo sve da sačuvamo mir i stabilnost u regionu", naglasila je Brnabić.

"Govoreći o razgovorima Beograda i Prištine, ona je posebno istakla da Priština svojim postupcima ne doprinosi dijalogu i da otežava dolazak do rešenja", prenela je Vlada.

Senator Džonson koji je početkom septembra bio u Beogradu, "naglasio je da je predsedniku Aleksandru Vučiću preneo poruku da su Sjedinjene Države prijatelj Srbije i srpskog naroda", navodi se u saopštenju.

Vlada prenosi i da je Džonson rekao Ani Brnabić da "Sjedinjene Države žele da pomognu u nalaženju rešenja za Kosovo i Metohiju i ohrabrujemo nastavak dijaloga dve strane".

foto: AP

"Predsednica Vlade je rekla da je jako važno što je došlo do promene odnosa američke administracije prema Srbiji", prenela je Vlada i navela da je Brnabić izjavila: "To sam rekla i tokom posete Sjedinjenim Državama u julu, kada smo obeležavali 100 godina od podizanja srpske zastave ispred Bele kuće", i dodala da su "Srbija i SAD istorijski uvek bili saveznici i na istim stranama".

Brnabić je istakla da je važna podrška evropskom putu Srbije jer je "Članstvo u Evropskoj uniji ključni spoljnopolitički cilj Srbije – za to ne postoji 'plan B' ".

Ana Brnabić predvodi delegaciju Srbije u generalnoj debati na 73. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Brnabić će se održati govor na Generalnoj skupštini UN u četvrtak, 27. septembra. U delegaciji je i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Brnabić će biti na prijemu koji predsednik SAD Donald Tramp priredjuje večeras u Njujorku.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...