SRBIJO, O NJU SI SE OGREŠILA, ALI ISPRAVI VELIKU ISTORIJSKU NEPRAVDU Vacić: Peti oktobar da bude "Dan Milunke Savić"!
Foto: Kurir

Predlog Srpske desnice

SRBIJO, O NJU SI SE OGREŠILA, ALI ISPRAVI VELIKU ISTORIJSKU NEPRAVDU Vacić: Peti oktobar da bude "Dan Milunke Savić"!

Politika -

Narednik Milunka Savić, najveća heroina Velikog rata, žena je sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja

BEOGRAD - Srpska desnica na čelu sa predsednikom Mišom Vacićem pokrenula je danas inicijativu da se 5. oktobar proglasi "Danom Milunke Savić", a u cilju ispravljanja velike istorijske nepravde koju je nebrigom naše društvo nanelo naredniku Milunki Savić, najvećoj heroini Velikoga rata, ženi sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja.

- Milunka Savić je rođena na Vidovdan, ali kako je u svesti našeg naroda Vidovdan kao praznik vezan pre svega za Svetog mučenika kneza Lazara i Kosovski boj, smatrali smo da je 5. oktobar kao datum smrti heroine Milunke Savić znatno pogodniji. U prilog bih naveo da se u Jošaničkoj banji prethodnih par godina u periodu oko 5. oktobra održavaju "Dani Milunke Savić", manifestacija koja je još uvek lokalnog karaktera.

Ovu inicijativu Srpska desnica vidi kao logičan nastavak svih onih zalaganja koja od 2013. godine nastoje da isprave nepravdu kojom su lik i delo srpske Jovanke Orleanke bezrazložno skrajnuti, iz našeg kolektivnog sećanja.

- istakao je Miša Vacić, obraćajući se prisutnima koji su došli na Novo groblje, da odaju počast Milunki Savić.

- Smatramo da je vreme da podsetimo, kako naš narod tako i čitav svet, da je Milunka jedna od najvećih kćeri našega naroda, a da je Srbije zemlja u kojoj herojska dela više nikada neće biti zaboravljena. U godinama koje dolaze verujemo da će „Dan Milunke Savić" sve postojeće simbole 5. oktobra gurnuti na marginu, što bi po nama bila pobeda onih istinskih vrednosti našeg naroda - dodao je on.

1 / 4 Foto: Kurir

Podsetimo, u novembru 2013. uz najviše državne i vojne počasti, posmtrni ostaci legendarne Milunke Savić sahranjeni u Aleji velikana na Novom groblju. Srpska desnica predlaže da se na državnom nivou 5. oktobar proglasi „Danom Milunke Savić", te da se na taj dan, bogatim kulturno - umetničkim i edukativnim programom, podsetimo svih onih vanvremenskih vrednosti koje najodlikovanija žena u istoriji ratovanja predstavlja.

(Kurir.rs/B. Karović/Foto: Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track