SPREMAJU NEREDE AKO DODIK POBEDI! Opozicija i stranci spremni za nemire u Srpskoj, a JEDAN OD SCENARIJA JE I KRVOPROLIĆE! Imaju podršku i Sarajeva!
Foto: Marina Lopičić

Dan D Građani biraju predstavnike vlasti u BiH

SPREMAJU NEREDE AKO DODIK POBEDI! Opozicija i stranci spremni za nemire u Srpskoj, a JEDAN OD SCENARIJA JE I KRVOPROLIĆE! Imaju podršku i Sarajeva!

Politika -

Opasnost Nije isključeno da opozicija, uz podršku Sarajeva i dela međunarodne zajednice, problematizuje rezultate izbora i organizuje proteste koji bi mogli da eskaliraju u sukobe

Republici Srpskoj preti politička destabilizacija i serija pokušaja da se na ulicama izazovu neredi neposredno posle opštih izbora u Bosni i Hercegovini. U slučaju da budu nezadovoljni rezultatima izbora, nije isključeno da opozicija, uz podršku Sarajeva, dela međunarodne zajednice i nevladinog sektora, krene u organizovane proteste koji bi mogli da eskaliraju u ozbiljne sukobe, upozoravaju sagovornici Kurira.

Jedan od scenarija je, kako otkrivaju, i "obojena revolucija", čiji je cilj rušenje lidera SNSD i kandidata za srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Rušenje Dodika

Profesor ustavnog prava Siniša Karan kaže da nije nepoznato da se vrše pripreme da u slučaju Dodikove pobede opozicija u saradnji sa stranim obaveštajnim strukturama krene u destabilizaciju RS.

foto: Printscreen YouTube/RTRS

- I to uz već viđen scenario prema kom se problematizuju rezultati izbora - negiraju, ne priznaju ili tvrde da su pokradeni, namešteni. Kako god, narod je prepoznao te tendencije i pobeđuje sve moćne sile - tvrdi za Kurir Karan, inače i generalni sekretar Službe predsednika RS Dodika.

Bezbednosne službe RS, kako ističe, poseduju podatke o svim bezbednosnim rizicima, ali veruje da će u eventualno spornim situacijama adekvatno reagovati i da će izborni dan proći u mirnoj i tolerantnoj atmosferi.

- MUP RS pokazao je ljudski i profesionalni kapacitet da sačuva život građana i ustavni poredak i u petak, kada je bio bezbednosno rizičan dan i održan skup građana "Pravda za Davida", kao podrška porodici Dragičević u potrazi za istinom o okolnostima smrti mladića - navodi Karan.

Rovita situacija

Politički analitičar Branko Radun kaže da je u RS, kao i čitavoj BiH, rovita politička situacija i da postoji opasnost od organizovanih protesta koji bi mogli da eskaliraju u nerede.

foto: Media Centar

- U slučaju da bude mala razlika u Dodikovu korist, izvesno je da će opozicija, uz podršku pojedinih zapadnih centara moći i Sarajeva, pokušati da ospori izbore tvrdeći da su neregularni i istaći zahteve da se ponovi, odnosno organizuje novi izborni ciklus. Jer mnogima je važno da vide leđa Dodiku. Tada su mogući incidenti, nemiri u cilju destabilizacije RS, a u vidu neke "obojene revolucije" - ocenjuje Radun.

Inače, za praćenje opštih izbora Centralna izborna komisija BiH je akreditovala oko 6.500 posmatrača, od kojih oko 1.500 stranih, dok su opštinske izborne komisije registrovale oko 60.000 stranačkih posmatrača. Ovogodišnji izbori koštaće oko 8,5 miliona konvertibilnih maraka ili 4,3 miliona evra.

B. Bojić/Foto:Marina Lopičić

Aleksandar Vučić Sukob bi bio katastrofa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da se nada da među Srbima u RS tokom izbora i nakon njihovog završetka neće doći ni do kakvog sukoba.

foto: Marina Lopičić

- Sukob među Srbima u RS bio bi katastrofa - rekao je Vučić na pitanje da li je i koliko zabrinut zbog situacije u RS i da li očekuje da izbori i period posle njih prođu bez sukoba.

Činjenice

- U BiH se održavaju opšti izbori, na kojima se biraju članovi Predsedništva BiH, predsednik i potpredsednici RS, poslanici u parlamentima BiH, RS i Federacije, kao i zastupnici za parlamente u deset kantona Federacije BiH - od juče u sedam časova počela izborna tišina, koja traje do zatvaranja biračkih mesta u 19 sati - prve izborne rezultate CIK BiH trebalo bi da saopšti oko ponoći

Brojke

3.352.933 birača ima u BiH 1.262.408 glasača ima u RS 7.497 kandidata bori se za 518 mandata 128 političkih subjekata - 58 stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata - učestvuje na izborima 5.794 biračka mesta otvorena 314 mobilnih timova će posetiti oko 10.000 starih, bolesnih i nepokretnih građana u njihovim domovima i ustanovama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track