KURIR TV IZ PALATE SRBIJA Vučić: Austrija je veliki investitor u Srbiji, preći ćemo milijardu evra razmene! Van der Belen: Srbija vodeća među kandidatima za EU!
Foto: Kurir Tv Printscreen

zajedničko obraćanje Uživo predsednika srbije i austrije

KURIR TV IZ PALATE SRBIJA Vučić: Austrija je veliki investitor u Srbiji, preći ćemo milijardu evra razmene! Van der Belen: Srbija vodeća među kandidatima za EU!

Politika -

BEOGRAD - Prеdsеdnik Srbijе Alеksandar Vučić dočekao je danas, nešto posle 10 časova, ispred Palate Srbije prеdsеdnika Austrijе Alеksandеra Van dеr Bеlеna, koji je doputovao u dvodnevnu zvaničnu posetu.

Posle dočeka uz himnu i sve državne počasti, dvojica predsednika ušla su u Palatu i započela razgovore u četiri oka.

1 / 14 Foto: Ana Paunković

11.40 - Počelo zajedničko obraćanje predsednika Srbije i Austrije. Vučić je rekao da je Austrija jedna od zemalja koja je veliki investitor u Srbiji jer za kompanije poreklom iz te zemlje radi čak 20.000 naših ljudi.

- Preći ćemo milijardu evra razmene sa Austrijom - rekao je Vučić koji je naglasio da je zahvalan Austriji na pomoći posebno u dualnom obrazovanju.

Vučić je izrazio zahvalnost gostu što su mogli da razgovaraju o svim pitanjima, i ekonomiji, i migrantima i o ključnim političkim pitanjima, uključujući Kosovo i Metohiju, o kojem, inače, imaju različite stavove.

foto: Printscreen/ Facebook

"Razgovarali smo o odnosima između Beograda i Prištine, po tom pitanju imamo drugačije stavove i pozicije. Potrebno je da dođemo do kompromisnog rešenja, za to ćemo se boriti i zalagati, a da li ćemo uspeti nije samo na nama", izjavio je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji.

Kako dodaje, Austrija vidi Srbiju kao velikog i iskrenog prijatelja i podržava Srbiju na evropskom putu. "Zahvalan sam Van der Belenu na podršci i što smo mogli danas da razgovaramo o svemu, i o migrantima", kazao je Vučić i istakao da je velika čast i privilegija za našu zemlju poseta predsednika Austrije.

1 / 8 Foto: Kurir Tv Printscreen

- Razgovarali smo i o odnosima Beograda i Prištine, a ako je rešenje ono mora biti kompromisno - kazao je Vučić i dodao da nam je Austrija prijatelj i da su odnosi važni jer veliki broj Srba živi u toj zemlji kao i da je Beč peti-šesti srpski grad po veličini u Austriji.

Vučić je rekao da je veoma zabrinut najavama iz Prištine da će osnovati svoju vojsku, pa je apelovao na austrijskog predsednika ali i na američke partnere da to ne dozvole jer bi Srbija onda bila saterana u ćošak i morala bi da se brani, a to je situacija u koju uopšte ne želimo da dođemo, posebno što osnivanje nekakve kosovske vojske nije u skladu niti je predviđeno ijednim međunarodnim sporazumom i dokumentom.

O prijemu tzv. Kosova u Interpol

Vučić je naglasio da nije tajna da se stavovi Srbije i Austrije razlikuju kad je reč o Kosovu, jer ga oni smatraju nezavisnom državom.

- Ja sam predsednika Van der Belena zamolio da budu uzdržaniji kada je reč prijemu tzv. Kosova u Interpol jer će posle toga Albanci na krilima samo čekati dalje poteze - prijem u OEBS i UN - rekao je Vučić i objasnio da bi posle toga došlo do ćorsokaka u razgovorima jer Albanci jednostavno više ni o čemu ne bi želeli da razgovaraju.

Takođe, veliki problem njihovog prijema u Interpol jeste i što bi se onda na poternicama Interpola našlo 5.000 Srba, nekadašnjih učesnika sukoba na Kosovu, koji ne bi znali ni da li smeju da izađu iz zemlje a da ne budu uhapšeni.

foto: Kurir TV Printscreen

Vučić se dotakao i srpsko-austrijskih odnosa 1908. i 1914. godine i podsetio na pismo Stojana Novakovića kojim je izbegnut sukob dveju zemalja posle aneksije BiH.

foto: Kurir Tv Printscreen

11.51 - Državnom vrhu i novinarima u Palati Srbije obratio se potom i austrijski predsednik Aleksander van der Belen koji je pozdravio predsednika, zahvalio se na dobrodopšlici i isto tako naglasio da je ekonomska saradnja važna jer su austrijske investicije u Srbiji velike, pa se potom osvrnuo i na blizak odnos dveju zemalja s obzirom da veliki broj Srba živi u Austriji ili su ujedno i austrijski državljani.

O Kosovu

Van der Belen je naglasio da Srbija ima vodeću poziciju među kandidatima za prijem EU i dodao da se nada skorom otvaranju novih poglavlja, a kada je reč o Beogradu i Prištini Austrijanac je rekao da je EU već dvaput imala nerešen problem granica unutar EU i da ne bi želela da se ponovi i treći put - jedan je Kipar, a drugi nerešeni odnosni između Slovenije i Hrvatske na Jadranu.

"Austrija će blagonaklono gledati na svako mirno i saglasno rešenje Beograda i Prištine"

Van der Belen izjavio je u Beogradu da će Austrija blagonaklono gledati na svako mirno i saglasno rešenje oko kojeg se dogovore Beograd i Priština. Upitan kako gleda na ideje o razgraničenju i razmeni teritorija izmedju Srbije i Kosova Van der Belen je rekao da "i stručnjaci to različito posmatraju".

"Ali, ako postoji mirno, saglasno rešenje Beograda i Prištine onda ćemo to posmatrati sa velikom blagonaklonošću. Naglasak je na mirnom i saglasnom rešenju", rekao je Van der Belen posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

foto: Kurir Tv Printscreen

- Kada je reč o Bregzitu, verujem da nemaju nekog većeg uticaja na prijem zemalja u EU, pogotovo ne iz jugoistočne Evrope - rekao je austrijski predsednik, koji je rekao i da bi Evropa gledala blagonaklono na razgraničenje ukoliko do njega dođe mirno i dogovorom.

O Beogradu

Austrijanac je rekao da je čuo sve najbolje u Beogradu tako da se raduje što će upoznati grad sa svojom suprugom, koja je u njegovoj pratnji takođe došla u Beograd.

Dva prеdsеdnika učеstvovaćе na panеlu "Zapadni Balkan i Evropska unija" u okviru osmog Bеogradskog bеzbеdnosnog foruma.

(Kurir.rs/Foto: Kurir TV printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track