MINISTARKA ZORANA U SKUPŠTINI: Neki prethodni ministri slikali su se i po nekoliko puta na istoj deonici, a ništa od toga nije bilo... Mi auto-puteve završavamo!
Foto: Beta Miloš Miškov

Mihajlovićeva o putevima i Stamatoviću

MINISTARKA ZORANA U SKUPŠTINI: Neki prethodni ministri slikali su se i po nekoliko puta na istoj deonici, a ništa od toga nije bilo... Mi auto-puteve završavamo!

Politika -

BEOGRAD - Skupština Srbije treći dan raspravlja o amandmanima na Predlog zakona o građevinskim proizvodima koji tu oblast treba da uredi po standardima i praksi Evropske unije i olakša ulazak domaćim proizvođačima na strana tržišta.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je ranije da je glavni cilj predloga zakona da se oblast uredi i da se domaći proizvođači učine konkurentnijim na tržištu, jer će se, kaže, i u Srbiji primenjivati jednaki standardi kao i u zemljama članicama EU.

- Za one koji su protiv Evropske unije, logično je i da su protiv evropskih standarda, ali je važno da se zna da će upravo ovaj zakon doprineti da naši proizvođači budu konkurentniji, rekla je Mihajlović odgovarajući na kritike opozicije u raspravi u parlamentu.

Na dnevnom redu je set predloga i izmena zakona iz oblasti građevinarstva i saobraćaja, a među njima su i izmene i dopune Zakona o ozakonjenju.

Poslanici su podneli više od 1.100 amandmana na predložene zakone.

Inače, Mihajlovićeva je najavila danas da će 1. marta 2019. godine početi radovi na deonici Preljina-Požega.

Ona je danas u Skupštini Srbije istakla da se mnogo ulaže u puteve, i to ne samo u auto-puteve, već i u nekategorisane.

- Neki prethodni ministri su se slikali po nekoliko puta na istoj deonici, a ništa od toga nije bilo. Mi auto-puteve završavamo, ali ne samo njih. Sledeće godine počinjemo još jednu deonicu, Novi Beograd-Surčin, i to u dužini od devet kilometara, zatim Surčin-Obrenovac do kraja 2020. godine, odnosno početkom 2021.godine”, rekla je Mihajlović.

Kako kaže, pored deonice Obrenovac-Preljina, gradiće se i Preljina-Požega i to od 1. marta sledeće godine.

- To je puno posla na jednom auto-putu. Nije bilo jednostavno ugovoriti sve to, započeti radove, završiti sve projekte i eksproprijaciju. Mislim da će to itekako značiti za privredni razvoj tog dela Srbije, rekla je ministarka.

Tokom rasprave po amandmanima na Predlog zakona o građevinskim proizvodima, Mihajlović je rekla da će se za izgradnju zgrada i stanova za pripadnike službi bezbednosti koristiti domaća operativa, ali i domaći proizvodi.

Mihajlović je danas kritikovala predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića koji je, kako kaže, sam sebi dao razna ovlašćenja i omogućio nelegalnu gradnju.

- On nije samo predsednik opštine već je sebe ovlastio i kao načelnika. Sve što može da potpisuje i da daje, on je davao. Nabavio je pre pet godina zastarelu opremu za gondolu (na Zlatiboru) od firme koja je bankrotirala i koja više ne postoji. Sve je to Stamatović, a sa njim i (Boško) Obradović i (Vuk) Jeremić i (Dragan) Đilas, jer su oni suštinski svi zajedno, rekla je ona.

Mihajlović je podsetila da je prijava protiv Stamatovića i jedne grupe ljudi predata Tužilaštvu za organizovani kriminal i dodala da veruje da će se istraživanje tim povodom nastaviti i da će oni biti tamo gde im je i mesto - u zatvoru.

"U 2019. početak izgradnje deonice Novi Beograd-Surčin"

Mihajlovićeva je rekla danas da će u 2019. početi izgradnja deonice auto-puta Novi Beograd-Surčin, kao i da 1. marta počinju radovi na deonici auto-puta na Koridoru 11 od Preljine do Požege.

"Deonicu Sučin-Obrenovac završavamo do kraja 2020. godine, odnosno početkom 2021, a sledeće godine počinjemo gradnju još jedne deonice, Novi Beograd-Surčin, u dužini od devet kilometara", kazala je tokom rasprave u Skupštini Srbije o predlozima 10 zakona čiji je predlagač Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug/Foto: Beta/Miloš Miškov)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track