PRIŠTINA LOBIRA SRBE ZA KOSOVSKE ORUŽANE SNAGE: Uskoro kreće kampanja, tvrde da postoji interesovanje
Foto: Beta/Saša Đorđević

situacija na kosovu

PRIŠTINA LOBIRA SRBE ZA KOSOVSKE ORUŽANE SNAGE: Uskoro kreće kampanja, tvrde da postoji interesovanje

Politika -

Ministar Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) Rustem Beriša najavio je da će se uskoro biti pokrenuta kampanja za popunjavanje radnih mesta na kojima su do skoro bili pripadnici iz srpske zajednice.

On je na konferenciji pod nazivom “KBS i partneri“ kazao da su se ove snage u poslednje vreme suočile sa izazovom odlaska srpskih pripadnika zbog „kontinuiranih pretnji i pritisaka koji dolaze od spolja“. Kako je dodao, podneti su grupni zahtevi za odlazak, a bez njihove volje.

„Angažovani smo i posvećeni tome da sprečimo ove pretnje i pritiske nad našim institucijama, i veoma brzo ćemo pokrenuti kampanju za popunjavanje radnih mesta za nevećinske zajednice, odnosno za srpsku zajednicu. Postoji neverovatno interesovanje mladih Srba da se priključe ovim snagama,“ kazao je.

Otkako je Kosovo preduzelo mere za transformaciju Bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova, te snage je napustio 71 pripadnik iz srpske zajednice, izjavili su zvaničnici Ministarstva bezbednosnih snaga Kosova. Tokom vikenda, u Severnoj Mitrovici postavljena je i eksplozivna naprava u dvorištu kuće turskog pripadnika ovih snaga, koja je uspešno uklonjena bez posledica.

Premijer Ramuš Haradinaj je na konferenciji izjavio da je tranzicija legitimna i demokratska i da će proces teći postepeno. Dodao je da će ovaj proces doprineti regionalnom miru.

„Nema sumnje da će tranzicija osigurati multietničnost, iako je multietničnost naših snaga pod pretnjom nasilja, što je neprihvatljivo,“ kazao je Haradinaj. Dodao je da ove snage neće zameniti KFOR i da je prisustvo KFOR-a na Kosovu uvek dobrodošlo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je ove nedelje Srbe na Kosovu da ne učestvuju u formiranju Vojske Kosova jer „tu vojsku formiraju, ni zbog čega drugog, već samo da bi te Srbe iskoristili da jednog dana zapucaju na Srbe“.

Otpravnica poslova Američke ambasade u Prištini Kolin Hajlend napisala je na Tviteru da kontinuirane pretnje i zastrašivanje kosovskih Srba i ostalih pripadnika manjinskih zajednica u Kosovskim bezbednosnim snagama štete svima.

„KBS su bile model za državu i njihovi napori u inkluzivnosti treba da se pozdrave i repliciraju, a ne da se potkopavaju,“ dodala je ona.

Nemački ambasador Kristijan Helt nadovezujući se na tu objavu, dodao je da je “integracija u Kosovske bezbednosne snage poboljšana do te mere da neki ljudi osećaju potrebu da otežavaju te napore… KBS ima punu podršku da multietničnost funkcioniše, a ne zastrašivanje”.

Skupština Kosova je usvojila u načelu tri zakona koji se odnose na promenu

strukture, službe i mandata ovih snaga. Te zakone nisu podržali poslanici Srpske liste. Mandat ovih snaga će, očekuje se, u budućnosti biti i odbrana suvereniteta i teritorijalnog integriteta, što do sada nije bio slučaj.

Tranzicija Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku predviđeno je da traje deset godina.

(Kurir.rs/Kossev.info/Foto ilustracija: Beta/Saša Đorđević)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track