PREDSEDNIK VUČIĆ U AUTORSKOM TEKSTU ZA EUOBZERVER: U Srbiji se ne guše medijske slobode
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Šef srpske države odbacio kritike

PREDSEDNIK VUČIĆ U AUTORSKOM TEKSTU ZA EUOBZERVER: U Srbiji se ne guše medijske slobode

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je kritike da se u Srbiji guše medijske slobode i uspostavlja državni monopol nad medijima, ističući da je njegova vlada bila prva koja se, posle mnogo godina i mnogih reformi, odrekla svog učešća u medijima.

foto: Tanjug/Rade Prelić

U autorskom tekstu za EUobserver, Vučić je odgovorio na komentar italijanskog novinara Matea Trevisana i njegovu ocenu da se Srbija nije distancirala od ere državnih medija, i da je u medijskoj sferi partijski monopol ; uspostavila vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) koja sistematski krši osnovne medijske slobode.

"Kao predsednik Srbije retko sam reagovao na medijske napade na zemlju koju predvodim, pošto sam uvek, čini mi se, bio veoma svestan da svako drugačije mišljenje i kritika služe da se stvari u našoj zemlji brzo promene, da sami napredujemo, i da se obezbedi normalno funkcionisanje i puno poštovanje demokratskih normi i zakona", naveo je Vučić.

Odbacujući optužbu da su mediji u Srbiji postali predmet remetilačkog državnog monopola, Vučić je naveo da je njegova vlada bila prva koja se odrekla učešća u medijima.

"Spominjete slučaj agencije Tanjug, agencije za koju su sami ti nezavisni novinari objavili čitulju u svojim novinama, na dan kada je ta državna agencija zatvorena. Danas, kada dotična agencija radi, i govori istinu, bez državnih podsticaja, ponovo je to naša krivica - države, vlade i moja, kao predsednika", naveo je Vučić.

foto: Printscreen/EUobserver

Predsednik Srbije je ocenio da bi "bilo lepo kada bi se mnogi u EU, a i u Srbiju, odlučili da li žele da zatvorimo državne medije, ili žele da budemo blagonakloni prema njihovom redu". Na kritiku da su u Srbiji novinari meta fizičkih napada, Vučić je odgovorio pitanjem koja je to zemlja EU u kojoj ima manje napada na novinare nego u Srbiji, dodajući da očekuje konkretan odgovor sa konkretnim podacima.Primedbu da se na novinare u Srbiji na različite načine vrši pritisak, Vučić je odbacio rečima da je 90 odsto postupaka protiv novinara pokrenuto na zahtev lidera opozicije a ne vladinih predstavnika, i da on lično, "uprkos brojnim uvredama, pretnjama i klevetama", nikada nije uložio nijednu žalbu protiv medija ili novinara.

"Verujem da sam na taj način demonstrirao kako se treba odnositi i na koji način treba ceniti razlike", napisao je Vučić.

On je negirao i optužbe da vlasti guše lokalne medije, navodeći da niko nije bilo kada ili na bilo koji način zatvorio Vranjske novine, "iako je njihov tiraž na tržištu mali", i da "nisu bile izložene nikakvom pritisku". Vučić je na primedbu da nisu rešena ubistva novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, naveo da je reč o ubistvima koja su se dogodila pre 30, 20 i 15 godina, a da tadašnja "takozvana demokratska vlast, o kojoj tako lepo govorite, nije pomerila nijedan od tih slučajeva sa mrtve tačke".

"Uprkos borbi sa duhovima prošlosti, podignuta je otužnica i hapšenje optuženih je gotovo finalizovano", naveo je Vučić.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije je dodao da već godinama sluša o ubijanju novinara u Srbiji, dok se u međuvremenu novinari ubijaju na Malti u Slovačkoj, Bugarskoj, ranjavaju u Crnoj Gori, a u Srbiji nije bilo nijednog slučaja sa tako ozbiljnim povredama, sa izuzetkom, kako je naveo, povreda koje su članovi opozicije naneli novinarki Gordani Uzelac.

"Svestan sam da sam laka meta za svakog ko želi da napadne Srbiju zbog medijske situacije, prvenstveno zbog kratkog učešća u Miloševićevoj vladi, pre 20 godina, ali pozivam sve da koriste činjenice, a ne neku mantru stvorenu kao jedini način da se napada Srbija, koja ekonomski značajno napreduje, čiji ugled raste širom sveta i koja nastoji da reši važne regionalne probleme", napisao je Vučić.

foto: Tanjug/Rade Prelić

On je, ipak, dodao da se sa autorom kritike slaže u jednoj stvari - da situacija u Srbiji svakako nije sjajna i da je potrebno učiniti mnogo toga da bi se ona popravila.

"Upravo zato je važno za državu da nastavi da sarađuje sa svim medijskim predstavnicima i sindikatima", poručio je Vučić, dodajući da su on i premijerka Ana Brnabić odlučni da pokažu političku volju da unaprede stanje u medijima.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track