RUŽIĆ O PROVOKACIJAMA UGLJANINA: Vratio se u svoju ekstremističku prošlost, od njega me ništa ne iznenađuje
Foto: Stefan Jokić

osuda

RUŽIĆ O PROVOKACIJAMA UGLJANINA: Vratio se u svoju ekstremističku prošlost, od njega me ništa ne iznenađuje

Politika -

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas da se nosilac liste "Samoopredeljenje" Sulejman Ugljanin, izjavom da je Srbija fašistička tvorevina, vratio u svoju daleku ekstremističku prošlost.

Ružić kaže i da je paradoksalno da Ugljanin govori o fašizmu u Srbiji.

"Paradoksalno je da bilo ko u demokratski uređenoj zemlji kao što je Srbija govori o fašizmu, a naročito ne neko ko je, prema preliminarnim rezultatima, pobedio na izborima za Bošnjački nacionalni savet", rekao je Ružić novinarima u Beloj Crkvi.

Ministar je naglasio da od Ugljanina ništa ne može da iznenadi, pa ni "takva opskurna rečenica" i ocenio da najveću štetu od takve izjave neće imati Ugljanin, ali da mogu trpeti građani Srbije.

Ističe da Ugljanin nikada nije pokušao da razume da se po zakonu saveti nacionalnih manjina ne bave dnevnom politikom, niti nelegitimnim političkim ciljevima koji nisu utemeljeni u Ustavu, a koje Ugljanin, kaže Ružić, konstantno promoviše.

"Ništa novo od njega. On je pluskvamperfekat u tom smislu i nadam se da će prevagnuti mudrost u konstituisanju svih nacionalnih saveta, pa i Bošnjačkog nacionalnog vijeća", kazao je ministar.

Na pitanje novinara da li misli da Rasim Ljajić može da napravi koaliciju sa Ugljaninom, Ružić je rekao da ne želi da se bavi spekulacijama i podsetio da

Ljajić nije lično učestvovao na izborima za nacionalne savete nacionslnih manjina.

Sulejman Ugljanin
Sulejman Ugljaninfoto: Tanjug/Edib Tahirović

"To je pitanje za gospodina Ljajića, a ostavio bih u skladu sa demokratskim načelima onima koji su učestvovali na tim izborima da iskoriste zakonom propisani rok i dogovore na koji način će afirmisati tradiciju, kulturu, orazovanje i službenu upotrebu jezika nacionalnih manjina, pa i bošnjacke nacionalne manjine", naglasio je Ružić.

Upitan o nepravilnostima u toku izbora i najavljenim krivičnim prijavama Nacinalnog saveta Slovaka, ministar je naveo da je izborni proces za nacionalne savete sproveden u skladu sa sporazumom potpisanim sa Republičkom izbornom komisijom (RIK), u čijoj je nadležnosti utvrđivanje eventualnih nepravilnosti i kršenja izborne procedure.

"Kada je reč o eventualnim nepravilnostima, to su pojedinačni slučajevi koji ne potvrđuju pravilo", rekao je Ružić.

On je podsetio da je zakonski rok da RIK objavi zvanične rezultate četvrtak, 8.novembar, do 20 sati, nakon čega nacionalni saveti imaju rok od 20 dana da se kontstituišu.

Ministar je izrazio zadovoljstvo zbog demokratske i fer atmosfere na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina na kojima su učestvovale 22 izborne liste.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track