Najnovije vesti

BRNABIĆEVA SE NADA DA ĆE SE PRIŠTINA URAZUMITI: Jasno krše CEFTA sporazum, Brisel ovaj put brzo reagovao
Foto: Beta/Miloš Miškov

stav premijerke

BRNABIĆEVA SE NADA DA ĆE SE PRIŠTINA URAZUMITI: Jasno krše CEFTA sporazum, Brisel ovaj put brzo reagovao

Politika

Premijerka Srbije Ana Brnabić očekuje da će se privremene institucije u Prištini urazumiti i povući meru o većim carinama na proizvode iz Srbije, jer je to jasno kršenje CEFTA protokola, Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju i svih ugovora o regionalnom povezivanju.

 

Brnabić se zahvalila EU na reakciji, jer je, kaže, Brisel ovaj put ekspeditivno i prilično jasno i direktno reagovao. Upitana o najavljenom sastanku Aleksandra Vučića i Hašima Tačija sutra u Briselu, Brnabić je rekla da Beograd nije bio siguran da će se dijalog nastaviti zbog mera Prištine.

"Važna su nam uveravanja EU da će se to vratiti u normalu da bi se nastavio dijalog", podvukla je premijerka.

 

Ukazala je da je važno da se se dijalog nastavi, ali da se ne može pričati u prazno, sa praznom stolicom ispred sebe.

Kako je rekla, svaki put kada se pomene dijalog, desi se jednostrani incident Prištine, kojim se dovodi u pitanje njihova spremnost da učestvuju u dijalogu i da se on nastavi.

 

Upitana o eventualnim kontra merama Beograda, Brnabić je poručila da u ovom trenutku ne bi govorila o tome.

"Ne bih u ovom trenutku govorila o kontra merama i nadam se da će se oni urazumiti i vratiti na ono što su obaveze i dogovori u skladu sa svim međunarodnim pravilima igre", rekla je Brnabić novinarima u Beogradu.

 

Za meru Prištine kaže da je jasno kršenje CEFTA protokola, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i svih ugovora koji se tiču regionalnog povezivanja i stabilnosti i samog Berlinskog procesa.

"Nadam se da će Haradinaj sa svojim timom još jednom razmisliti o opravdanosti ovakvih mera, koje su suprotne svemu što se očekuje u 21. veku", poručila je Brnabić.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...