OTKRIO JE STRAVIČNE ZLOČINE NAD SRBIMA U ŽUTOJ KUĆI, A ONDA TAČIJU SVE SASUO U LICE! Dik Marti: Pobiće svedoke, zaštitite ih!
Foto: EPA, Christophe Karaba

optimista po pitanju hapŠenja velikih riba u PRIŠTINI

OTKRIO JE STRAVIČNE ZLOČINE NAD SRBIMA U ŽUTOJ KUĆI, A ONDA TAČIJU SVE SASUO U LICE! Dik Marti: Pobiće svedoke, zaštitite ih!

Politika -

PREŠEVO - Švajcarski senator Dik Marti, bivši specijalni izvestilac Saveta Evrope i autor izveštaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu iz 2010, izjavio je da "veruje" Specijalnom sudu za zločine tzv. OVK u Hagu i da je "optimista" po pitanju hapšenja "velikih riba" u Prištini.

foto: EPA, Christophe Karaba

"Optimista sam da će uskoro tribunal testirati svoj rad prvim hapšenjima ljudi koji su na Kosovu i međunarodnoj zajednici poznati kao 'velike ribe'", rekao je Marti za "Preševa jon".

Gazeta: Marti negira izjave za Preševa jone

Kancelarija bivšeg švajcarskog senatora i bivšeg specijalnog izvestioca Saveta Evrope i autora izveštaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu iz 2010, Dika Martija, demantovala je da je Marti agenciji Preševa jone dao izjavu o Specijalnom sudu za ratne zločine, prenosi pristinska Gazeta ekspres pozivajući se na neimenovani izvor.

Albanska novinska agencija Preševa Jon, sa sedištem u Preševu, objavila je u petak da joj je Marti izjavio da je "optimista u pogledu toga da će Specijalni sud uhapsiti one koji su na Kosovu bili poznati kao 'krupne ribe' i da će se to 'ubrzo dogoditi' ", navodi Gazeta ekspres.

"Marti nije dao takve izjave o tom pitanju i generalno ne planira da govori o tome", rekli su navodno u njegovoj kancelariji za Gazetu ekspres.Švajcarski senator Dik Marti je bivši specijalni izvestilac Saveta Evrope i autor izveštaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu iz 2010.

Navodi se da je on istovremeno "izrazio zabrinutost da bi svedoci mogli da budu ubijeni ako ih kosovska policija i Euleks ne zaštite".

Prema tvrdnji Martija, "Kosovo ne može da ima političku i ekonomsku perspektivu ukoliko zemlju vode osumnjičene, korumpirane osobe i mafijaški kriminalci".

"Preševa jon" navodi da je Marti "ranije nazivao Hašima Tačija, Džavita Haljitija, Kadrija Veseljija... 'velikim ribama'".

"Ne mislim da će (sud) biti protiv Kosova ili OVK, već zlostavljača iz njihovih redova iz perioda tokom i nakon rata u regionu. Verujem da dobar deo kosovskih političara to zna, posebno onih kojima nisu čiste ruke", rekao je Marti.

"Preševa jon" navodi da je Marti takođe upitao "zašto ga Hašim Tači ne tuži za 'klevetu'".

Marti je u julu 2014. u intervjuu za švajcarski radio SRF rekao da je izveštaj glavnog tužioca za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji 1999. godine Klinta Vilijamsona, koji je tada predstavljen, predstavljao "prijatno iznenađenje" i da, iako Vilijamson nije naveo imena, već je pominjao samo nekadašnje visoke kadrove OVK, za Martija bilo "sasvim jasno ko su oni".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Youtube printscreen RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track