KIM DŽONG MILO! SKANDAL U CRNOJ GORI: Đukanović prisluškuje srpske političare i sveštenike!
Foto: Reuters/Stevo Vasiljević

Podgorička vlast špijunira neistomišljenike

KIM DŽONG MILO! SKANDAL U CRNOJ GORI: Đukanović prisluškuje srpske političare i sveštenike!

Politika -

Crnogorskoj vlasti smetaju dobri odnosi tamošnjih Srba sa zvaničnim Beogradom, pa su ih "stavili na mere". Tako dolaze i do važnih informacija

Crnogorska vlast, predvođena predsednikom Milom Đukanovićem i premijerom Duškom Markovićem, prisluškuje tamošnje istaknute srpske političare, sveštenike SPC i pojedine novinare! Razlog za to su dobri odnosi koje te osobe imaju sa zvaničnim Beogradom, a na ovaj način dolaze i do važnih informacija.

Naime, kako piše crnogorska Borba, u Agenciji za nacionalnu bezbednost (ANB) nedavno je počelo da radi posebno odeljenje za praćenje i prisluškivanje pomenutih, a takva odluka je doneta nakon zahlađenja odnosa između zvaničnog Beograda i Podgorice.

- Cilj je da se što više podataka prikupi prisluškivanjem i praćenjem svih kontakata koje političari, sveštenstvo i novinari ostvaruju sa zvaničnicima u Beogradu. U tu svrhu je unutar ANB instalirano posebno odeljenje, privremenog karaktera, sa ciljem praćenja političkih neistomišljenika. Očigledno je da je deo opozicije stavljen pod kontrolu, ali da kontroli izmiču svi oni koji imaju dobre kontakte sa Beogradom, što je režim prepoznao kao opasnost - piše Borba i dodaje:

- Nakon sve očiglednijeg zahlađenja odnosa između dva državna rukovodstva, zbog otvorenog mešanja Crne Gore u unutrašnje stvari Srbije (Kosovo i Sandžak), kao i dešavanjima u vezi s obeležavanjem "Oluje" i Podgoričke skupštine, bezbednosne službe podignute su na najveći nivo. Režim u Podgorici pokušava da spreči svaki mogući srpski dogovor u Crnoj Gori, zato se prati telefonska komunikacija svih onih za koje je služba procenila da imaju kontakt sa Beogradom. Na taj način žele da dođu do što više informacija, da bi pripremili strategiju.

Marko Milačić, predsednik stranke Prava Crna Gora, kaže za Kurir da je uhođenje postalo manir kojim se vlada u Podgorici. Ocenjuje da je ovo prvorazredni skandal, ali i podseća da je Marković bio direktor ANB, pa nije čudno da se ovako postupa.

- Ovakve stvari se, naravno, rade uz znanje Đukanovića, on je na čelu ovoga. Ovo je nastavak antisrpske kampanje, a pozadina je činjenica da crnogorska vlast želi da uništi najozbiljniju prepreku u svojim kriminogenim naumima, a to je, pre svega, SPC u Crnoj Gori. Inače, većina Đukanovićevih glasača veruje SPC, odlaze u crkvu, ali uveče, jer ih je sramota tokom dana. Tako da me ne bi čudilo da isti oni koji ujutru prisluškuju uveče idu na ispovest.

Ko je na spisku Amfilohije, Mandić...

foto: Zorana Jevtić

O imenima koja su "na merama" samo se spekuliše, a poznavaoci prilika kažu da su tu najverovatnije opozicioni političari Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Marko Milačić... Takođe, vrlo verovatno se prisluškuje i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Vlade Radulović Plaše se gubitka vlasti Analitičar Vlade Radulović ocenjuje za Kurir da u poslednje vreme tenzije između Crne Gore i Srbije rastu onoliko koliko raste i strah Podgorice od gubitka vlasti: - Oni u srpskim nacionalnim krugovima vide izuzetno jak faktor ugrožavanja njihove pozicije, što pravdaju "srpskim pokušajem udara na njihovu državnost i suverenitet". Suština je u tome da se upiranjem prsta u Srbiju prikupe dodatni politički poeni i "podigne svest građana o opasnosti gubitka države", kao i da se ospori i diskredituje opozicija u Crnoj Gori, koja, po njihovom scenariju, predstavlja "produženu ruku Beograda".

Provokacije iz Crne Gore 1. Milo pali Sandžak Agenti britanske obaveštajne službe koji deluju u Crnoj Gori prave od Sandžaka novo žarište, jer žele tu da stvore republiku Sandžak i destabilizuju Balkan. U sve je umešan i Milo Đukanović, pisali su mediji ovih dana.

2. Crnogorski pukovnik slavio proterivanje Srba Crna Gora u avgustu je u Hrvatsku na proslavu "Oluje", tokom koje je 1995. proterano 250.000 Srba, poslala pukovnika Ivana Mašulovića, oficira crnogorske vojske, što je bio direktan prst u oko Srbiji.

3. Zabranjen ulazak akademiku i istoričaru Zvanična Crna Gora nedavno je srpskom patrijarhu Irineju zamalo zabranila ulazak u tu zemlju. Ipak, od toga je odustala, ali je kasnije uskratila gostoprimstvo akademiku Matiji Bećkoviću i istoričaru Čedomiru Antiću.

Kurir.rs/E. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track