BEZBEDNJACI NA OKUPU UOČI DANA ALBANSKE ZASTAVE Stefanović: Sve službe bezbednosti dobile konkretne zadatke
Foto: Marina Lopičić

Odgovor na izazove koji su pred nama

BEZBEDNJACI NA OKUPU UOČI DANA ALBANSKE ZASTAVE Stefanović: Sve službe bezbednosti dobile konkretne zadatke

Politika -

Na sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti dogovoren je detaljan plan rada svih službi bezbednosti koje su dobile konkretne zadatke i preduzimaće sve neophodne mere kako bi sprečili da se bezbednosni izazovi preliju u značajniju nestabilnost i u situaciju koja bi moglo da ugrozi, pre svega, bezbednost Srba u južnoj srpskoj Pokrajini.

U saopštenju sa sednice se navodi da je Biro za koordinaciju rada službi bezbednosti razmatrao ukupnu bezbednosnu situaciju u Srbiji, s posebnim osvrtom na trenutnu situaciju u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija imajući u vidu najavljeno formiranje "vojske Kosova" i predstojeću Generalnu skupštinu Interpola. Istaknuto je da bi najavljeno formiranje tzv. vojske "Kosova“ bilo u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, ali i garancijama međunarodne zajednice da bez Srba takva odluka ne može biti doneta. Razmatrane su i okolnosti u vezi sa predstojećom Generalnom skupštinom Interpola i zahtev "Kosova" za prijem u članstvo u tu međunarodnu policijsku organizaciju, rečeno je u saopštenju.

Srbija će, istaknuto je, nastaviti da iznosi pravne, policijske i političke argumente, koji govore u prilog tome da "Kosovo" ne treba da bude članica Interpola, ali i da ukazuje na to koliko bi taj presedan bio bezbednosno opasan, jer bi, između ostalog, baze podataka ove policijske organizacije mogle biti zloupotrebljene.

Tema sednice, dodaje se, bila je i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, s posebnim osvrtom na suzbijanje narko-trafikinga.

"Istovremeno, dogovorene su konkretne mere za postupanje policije i službi bezbednosti u skladu sa zakonom propisanim ovlašćenjima i u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, a sve u cilju zaštite Republike Srbije i bezbednosti njenih građana".

Sednicom Biroa je predsedavao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, a pored članova Biroa sastanku su prisustvovali, između ostalih, ministar pravde Nela Kuburović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, republički javni tužilac Zagorka Dolovac, direktor policije i tužilac za organizovani kriminal.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto:Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track