TRGOVCI NA KOSOVU UPOZORAVAJU PRIŠTINU: Cena hleba već je skočila za 30 odsto, a tek slede DRASTIČNA POSKUPLJENJA! Pogodiće jednako i Srbe i Albance i Rome!
Foto: Printscreen/RTS

MERE POGODILE TRGOVINE ŠIROM KOSOVA

TRGOVCI NA KOSOVU UPOZORAVAJU PRIŠTINU: Cena hleba već je skočila za 30 odsto, a tek slede DRASTIČNA POSKUPLJENJA! Pogodiće jednako i Srbe i Albance i Rome!

Politika -

Odluka vlade u Prištini o uvođenju carina na 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH stupila je na snagu u sredu, odmah po usvajanju.

Ta mera se ne odnosi na marke ostalih zemalja koje se proizvode u Srbiji, BiH. Carine Kosova zabraniće uvoz na kosovsko tržište svih proizvoda na kojima piše Kosovo i Metohija, Kosovo UMNIK, Kosovo 1244, kao i svaku deklaraciju gde se koriste samo imena gradova bez imena države Kosovo.

Za primenu ove odluke nadležni su kosovsko ministarstvo finansija, Agencija za hranu i veterinu i druge relevantne institucije, piše u odluci kosovske vlade.

Građani revoltirani

Mere kosovske vlade počele su da pogađaju male trgovine, one koje nemaju zalihe. U tim radnjama je vidljivo povećanje cena, dok veće trgovine još odolevaju, jer i dalje imaju robu u magacinima, javlja Andrija Igić, reporter RTS-a.

Međutim, kako se navodi, i u tim većim radnjama doći će do drastičnog povećanja cena. Prepolovljeno je dopremanje robe, pa se uskoro očekuje da postojeće zalihe budu ispražnjene.

foto: Printscreen/RTS

Snežana Sojević, trgovac iz Gračanice navodi da će sa dolaskom nove robe doći do poskupljenja.

"Narod je revoltiran, slušamo svakodnevno o tim poskupljenjima, i ona će najviše pogoditi ljude koji žive ovde, i Srbe i Albance i Rome, a ne političare", rekla je Sojević.

Kako se navodi, hleb je poskupeo za 30 odsto u mnogim sredinama na KiM jer je poskupelo brašno, skočila je cena pšenice, ulja, kvasca, soli i šećera.

(Kurir.rs/RTS)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track