ZBOGOM PAMETI

RAMUŠEVA INKVIZICIJA! ŠOK SNIMAK SPALJIVANJA SRPSKIH PROIZVODA NA LOMAČI U KAČANIKU: Posle taksi 100 odsto, LUDILO 100 ODSTO?! (VIDEO)

Politika -

KAČANIK - Grupica žitelja Kačanika sinoć je napravila lomaču i snimala kako na njoj spaljuje srpske proizvode.

Snimak je objavljen na jednog kačaničkoj Fejsbuk stranici, a vest da se ovo desilo preneo je kosovski portal Kossev. Kako su sami ispričali, pojedini žitelji Kačanika na ovakav potez su se odlučili posle apela iz Prištine kojim se poziva na bojkot srpskih proizvoda.

"Nakon apela da bojkotujemo srpske proizvode, neki Kačaničani su odlučili da spale sve srpske proizvode. Akcija je započela i sada je u toku", rečeno je u snimku.

foto: Facebook Printscreen

Podsetimo, Kačanik je grad i sedište istoimene opštine u Srbiji, koji se nalazi u jugoistočnom delu Kosmeta i pripada Kosovskom upravnom okrugu. Prema popisu iz 2011. u njemu je bilo 10.393 stanovnika.

Kako se može pročitati na Vikipediji, Kačanik je smešten na ušću Nerodimke u Lepenac na glavnom pravcu koji povezuje Prištinu sa Skopljem, u blizini graničnog prelaza Đeneral Janković. Pod Kačanikom se u vreme Osmanskog carstva podrazumevao tesnac, varošica i Kačanička ili Orhanijska nahija, a zvanični naziv Kačanika je bio Orhanije. U srpskim narodnim pesmama pominje se Stari Kačanik i Klisura Kačanik.

Šta kažu brojke?

Prema popisu iz 1981. godine grad je bio uglavnom naseljen Albancima. Nakon rata 1999. godine većina malobrojnih Srba je napustila Kačanik.

foto: Wikipedia printscreen

Sam grad se razvio oko srpske tvrđave podignute u 14. veku, koju su Osmanlije u 16. veku prezidale i obnovile. Tokom osmanlijskog perioda bio je važno administrativno središte. Smatra se da je naziv dobio od turske reči kačak što znači razbojnik. Kačanik je još od 16. veka bio leglo razbojnika.

foto: Facebook Printscreen

Danas se od bitnih kulturno-istorijskih spomenika u samom gradu uz ostatke tvrđave izdvajaju džamija iz 16. veka i crkva Svetog proroka Ilije iz 1929. godine.

(Kurir.rs/Foto: Facebook Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track