AMBASADOR SAD KAJL SKAT IZRIČIT: Prištinske takse na robu iz Srbije diskriminatorne
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prioritet mir i stabilnost u regionu

AMBASADOR SAD KAJL SKAT IZRIČIT: Prištinske takse na robu iz Srbije diskriminatorne

Politika -

Ambasador SAD Kajl Skat izjavio je danas u Beogradu da su kosovske takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH diskriminatorne.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Skot je u Skupštini Srbije, gde je otvorio izložbu o spasavanju savezničkih pilota u Srbiji u Drugom svetskom ratu, rekao da ono što na Kosovu važi za albansko stanovništvo, mora da važi i za srpsko kao i za ostale etničke zajednice. Na pitanje o uvođenu taksi od 100 odsto za robu iz Srbije i BiH, Skot je rekao da je Kosovo jedna država i da "svakako nije u redu" da se na jednom delu zemlje primenjuje jedne mere, a na drugom drugačije.

"Verujem da Kosovo treba da bude multietnička demokratska država", rekao je Skot i dodao da su mere diskriminatorne.

Skot je, na pitanje da li je Priština važnija Vašingtonu nego Beograd Moskvi, rekao da su i Srbija i Kosovo ključni za stabilnost i saradnju u regionu.

"Verujem i da je u interesu Rusije da bude stabilnosti na Balkanu", rekao je Skot.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na pitanje da li je vreme da se SAD uključe u dijalog Beograda i Prištine, i da li su već možda ušle u taj dijalog, Skot je kazao da Vašington podržava taj proces jer je to jedini način za napredak. Skot je rekao da njemu nije poznato da u Prištini postoji "crna lista" pojedinih ministara Vlade Srbije i dodao da vlasti Kosova poriču da takva lista postoji. Povodom sporazuma koje su danas postigle vlade Kosova i Albanije, Skot je rekao da SAD podržavaju sve aktivnosti koje vode ekonomskoj integraciji regiona.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track