DAČIĆ: Srbiji nisu potrebne verbalne reakcije međunarodne zajednice, već da Priština ukine takse!
Foto: Beta

jasno

DAČIĆ: Srbiji nisu potrebne verbalne reakcije međunarodne zajednice, već da Priština ukine takse!

Politika -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbiji nisu potrebne verbalne reakcije međunarodne zajednice, već da Priština povuče odluku o taksama od 100 odsto za uvoz srpske robe, kao i da je na medjunarodnoj zajednici da ubedi Prištinu da to uradi.

Dačić je za Radio-televiziju Srbije rekao da je jedini radionalni izlaz iz problema na Kosovu da ukidanje takse, a to je moguće pod "pritiskom Vašingtona, jer Priština radi na dugme".

"Šta će da kažu Brisel i Vašington na potez koji je nezabeležen i na političkoj i ekonomskoj sceni", rekao je Dačić.

On je kazao da premijer Kosova Ramuš Haradinaj optužuje Srbiju da ne poštuje Briselski sporazum jer nije dozvolila da Kosovo uđe u Interpol.

"Mi smo poslali jasnu poruku, mi ne želimo zaoštravanje situacije i da našim potezima ne doprinesemo da neko može da kaže - krive su i jedna i druga strana, ali čekamo reakciju", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države se uključuju u razgovor Beograda i Prištine kako bi se otvarala vrata da može da se razgovara, ali ne učestvuju u procesu kao što ne učestvuju ni Rusija ni Kina, a taj proces modelira EU.

"Srbi treba da budu mirni, da racionalno prilaze ovom problemu i da u punoj koordinaciji sa Beogradom i državnim rukovodstvom radimo na tome da odbranimo naše nacionalne i državne interese", pojasnio je Dačić.

On je ocenio da "njima ne ide dobro, jer da ide dobro, ne bi ovo nikad uradili", dodajući da je je "ovo potez očajnika".

"Zato mi konačno treba da pobedimo u politici, a ne samo u ratovima", kazao je Dačić.

Dačić je kazao da potezi Prištine ruše Briselski dogovor, kao i da bilo dogovoreno da Priština uđe u regionalne organizacije ali, kako je dodao "oni hoće na silu da uđu u svetske organizacije, u Interpol, Unesko, Savet Evrope, u Ujedinjene nacije, od toga nema ništa".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja