Najnovije vesti

ČITAVA OVK PRESELIĆE SE U SPECIJALNI SUD: Pozive dobili "komandanti" Sami i Dini
Foto: Youtube Printscreen

pljušte pozivi

ČITAVA OVK PRESELIĆE SE U SPECIJALNI SUD: Pozive dobili "komandanti" Sami i Dini

Politika

Nakon što je krajem prošle nedelje bivši komandant Operativne zone OVK za Lap i bivši poslanik kosovske skupštine Rustem Mustafa Remi pozvan da pred Specijalnom sudom 14. januara dâ izjavu, pozivi iz Specijalnog suda stigli su i šefu vojnog suda OVK Sokolju Dobruni, kao i Nazifu Mehmetiju, koji je poznat kao "Komandant Dini", i bivšem komandantu OVK Samiju Ljuštakuu.

 

Šef vojnog suda OVK Sokolj Dobruna je pozvan da se 12. decembra pojavi u Specijalnom sudu za ratne zločine. Dobruna je u emisiji Presing na T-7 rekao da ne zna u kom je svojstvu pozvan da se pojavi pred sudom, ali da ga je "slovenska kancelarija" Specijalnog tužilaštva uputila to da uradi. Dobruna je kazao i da OVK nije počinila nikakav zločin, ali da će on sarađivati sa sudom.

"Nazif Mehmeti, poznat kao 'Komandant Dini', pozvan je da dâ izjavu 22, 23. i 24. januara", izjavio je za portal Lajmi njegov advokat Tahir Recaj.

 

Prvi je poziv za Specijalni sud dobio Rustem Mustafa, poznat i po ratnom nadimku "Komandant Remi", koji je tokom rata predvodio jedinice u zoni oko Podujeva. Prištinski mediji su potom javili da su istražitelji Specijalnog suda ispitali i Astrita Šabanija, nekadašnjeg pripadnika OVK koji se već nalazi u zatvoru.

 

Naime, širi se spisak bivših funkcionera i pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, koji su od Specijalnog suda za ratne zločine počinjeni na teritoriji Kosova tokom i posle poslednjeg rat, a koji će se uskoo naći u Hagu.

 

Na tom spisku su Nazif Mehmeti, poznat kao komandant Dini i Semi Luštaku, potvrdili su danas njihovi advokati. Televizija T7 javila je ranije danas da je šef vojnog suda tzv. OVK Sokolj Dobruna (79) potvrdio da je dobio poziv da se sutra pojavi u Specijalnom sudu za ratne zločine u Hagu.

On je rekao da ne zna u kom je svojstvu pozvan da se pojavi pred sudom, te da OVK nije počinila nikakav zločin, ali da će on sarađivati sa sudom.

Da je poziv dobio Mehmeti, poznatiji kao komandant Dini, potvrdio je njegov advokat Tahiri Recaj, koji nije rekao u kom svojstvu je njegov branjenik pozvan od Specijalog suda.

 

Recaj kaže da je njegov klijent pozvan da se javi 22. januara, 23. i 24. januara, ne otkrivajući detalje iz poziva, odnosno da li je Mehmeti pozvan kao svedok ili optuženi, kao ni gde će biti saslušan. Rekao je da će tim povodom pisatu Upravnom sudu i zatražiti pojašnjenje, pošto je ovlašćen da Mehmetija zastupa u ovom slučaju. Mehmeti je, inače, bio deo grupe Lap i suđeno mu je 2013. godine u Prištini za ratne zločine. Osim njega, za ratne zločine je tada suđeno i Rrustemu Mustafa Remi i Latifu Gashiju.

 

Jedan od pozvanih od Specijalnog suda je i lider Srbice (Skenderaja) i bivši komandant tzv. OVK Sami Lushtaku, preneo je Zeri info. Njegov advokat Arianit Koči je rekao da je njegov branjenik pozvan da se pred ovim sudom pojavi 14. januara 2019. Koči je rekao da je reč o pozivu za saslušanje.

 

"Uz ovlašćenje mog klijenta Sami Luštakua, obaveštavam vas da je on dobio poziv da se pojavi 14. januara 2019. u Specijalnom sudu u Hagu", rekao je Koči. On je rekao da je njegov klijent spreman da se izjasni o svim okolnostima iz istrage i da će u Hag otići dobrovoljno.

 

(Kurir.rs/RTS/RTK/Tanjug/Foto: Youtube Printscreen)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...