Najnovije vesti

STRANE AGENCIJE O FORMIRANJU VOJSKE KOSOVA: Podrška SAD, NATO i EU se protive odluci Prištine
Foto: Printscreen/Facebook/Koha

nakon što su izglasana 3 zakona

STRANE AGENCIJE O FORMIRANJU VOJSKE KOSOVA: Podrška SAD, NATO i EU se protive odluci Prištine

Politika

Svetske agencije prenele su danas vest iz Prištine o usvajanju zakona o formiranju kosovske vojske, a italijanska Ansa navodi da su tu odluku otvoreno podržali SAD, Velika Britanija i Nemačka, dok su NATO i EU izrazili značajno protivljenje.

Britanski Rojters ukazuje da su SAD ovaj potez okarakterisale kao "istorijski", ali da ga je NATO Alijansa kritikovala.

Ansa navodi da su poslanici kosovske skupštine brzo izglasali tri zakona kojima se menja mandat Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) iz civilnog u vojni, bez promene imena ovih snaga.

Odluku Prištine otvoreno su podržali SAD, Velika Britanija i Nemačka, dok su NATO i EU izrazili značajno protivljenje, uz ocenu da sada nije odgovarajući trenutak i da bi sve trebalo da bude izvedeno uz neophodne ustavne amandmane, piše Ansa.

Rojters ističe da se sve to događa nedelju dana nakon što je premijerka Srbije Ana Brnabić upozorila da bi taj potez mogao da izazove vojnu intervenciju Beograda.

Agencija naglašava da se Srbija snažno protivi ovom potezu i podseća da je Beograd upozorio da bi formiranje tzv. kosovske vojske moglo da destabilizuje Balkan.

Iako bi formiranje takve vojske moglo da potraje godinama, srpski političari veruju da taj potez ima za cilj etničko čišćenje Srba sa Kosova, napominje britanska agencija i dodaje da albanski predstavnici negiraju te optužbe.

Takođe se podseća da je Brnabić nedavno kazala da bi odgovor Beograda na ovaj potez Prištine mogao da bude vojna intervencija i napominje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio obilazak Kopnene zone bezbednosti u naredna tri dana.

I ruska agencija TASS prenela je da je parlament nepriznate republike Kosovo odobrio stvaranje vojske na sednici, ističući da u glasanju nisu učestvovali članovi Srpske liste.

TASS prenosi i da su nakon usvajanja zakona kosovski lider Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj čestitali poslanicima i građanima Kosova.

Komandant KBS Rahman Rama rekao je danas da će "vojska služiti svim građanima i biti aktivna na celom Kosovu", uključujući severni deo, navodi TASS.

Agencija prenosi da je Beograd veoma zabrinut zbog planova Kosova i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiti jedinice u Kopnenoj zoni bezbednosti.

KFOR je poslao patrole u Kosovsku Mitrovicu da paze na most preko Ibra koji povezuje srpski i albanski deo.

Podseća i da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da su planovi Kosova o formiranju oružanih snaga u pogrešno vreme te da bi mogli da podriju stabilnost i naškode perspektivi članstva Kosova u NATO.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je pak saopštilo da potez kosovskih vlasti o formiranju vojske može da dovede do najtežih posledica ne samo za srpsko stanovništvo u regionu već i za bezbednost na celom Balkanu.

Ministarstvo je dodalo da Moskva očekuje da KFOR "primeni svoj mandat i preduzme sveobuhvatne mere kako bi neutralisao i razoružao takvu instituciju u slučaju da bude formirana".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...