DAČIĆ: Govor Vučića u Savetu bezbednosti oštar i dovoljno diplomatski
Foto: Beta

izneo je spremnost za dijalog

DAČIĆ: Govor Vučića u Savetu bezbednosti oštar i dovoljno diplomatski

Politika -

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova, Ivica Dačić, ocenio je da je predsednik Aleksandar Vučić u Savetu bezbednosti UN o Kosovu govorio oštro, ali i, kako je rekao, dovoljno diplomatski da to što je rekao bude prihvatljivo za ovakav način izlaganja.

Vučić je, kazao je Dačić u emisiji "Oko" RTS-a, izneo genezu svih problema sa kojima se Srbija suočava poslednjih 20 godina, izneo je našu spremnost za dijalog i konstruktivni pristup, ali vrlo jasan odnos prema unilateralnom odlukama Prištine.

Dačić kaže da je Vučić u SB govorio argumentovano sa akcentom na sve ono što predstavlja kršenje Rezolucije 1244.

Primećuje da je ovakvu sednicu SB pre svega trebalo da traži Unmik, što se nije dogodilo. S druge strane, prema Dačiću, Tači je pričao političku priču.

Što se tiče govora ambasadora Ruske Federacije u SB UN, Dačić kaže da je Rusija takođe tražila ovu sednicu.

Ambasador Rusije je, rekao je, uglavnom izneo što je u svom obraćanju izneo I predsednik Vučić, a to je da Priština nije poštovala Rezoluciju 1244 I da treba raspustiti, odnosno demilitarizovati sve oružane formacije, osim Kfora.

"Kao učesnik najmanje 20-tak sednica SB, moram da kažem da u suštini ovde niko ne raspravlja o rezoluciji 1244 osim nas Rusije I Kine. Zapadne zemlje ne žele da se osvrću na to. Oni nastupaju sa pozicije da je to pitanje prevaziđeno i da Unmik treba da ode sa Kosova", rekao je Dačić.

Ukazao je da ambasadori imaju unapred pripremjene govore koje čitaju, da će se nakon što istupe predstavnici svih 15 zemalja članica SB, voditi polemika i u toj polemici će se najbolje čuti koji su argumenti koje će pojedine zemlje izneti u korist Prištine.

Dačić je istakao da je ovde reč o veoma "dubokoj temi" i da je Velika Britanija najnaklonjenija Prištini.

Podsetio da kada je predsedavala SB UN nije stavilal na dnevni red redovni tromesečni izveštaj o KiM.

Britanci, ističe Dačić, imaju svoje mišljenje, za njih je Kosovo nezavisna i suverena država.

Ali čak i da jeste, ako je međuarodnim aktom definisano da ne može da ima oružane snage, onda Priština ne može da ih ima.

Stoga je Vučćevo suštnsko pitanje, prema Dačiću, iz kog pravnog akta ili dokumenta Priština crpi to pravo da formiraju oružane snage čak i, kako je rekao, protivno svom ustavu.

Osvrnuvši se na tvrdnju Tačija da su Albanci uvek bile žrtve, Dačić kaže da svi oni koji sede u prištinskoj vlasti nose uniforme i te pozicije su dobili na zločinima nad Srbima i drugim manjinskim zajednicama. Ne stoji ni priča o 20.000 hiljada žrtava silovanja.

Kada im je upućen poziv da se prijave žrtve silovanja, prijavilo se, kaže, njih 800, a pravo na odštetu je odobreno za svega njih 100.

Što se obraćanja Tačija tiče, Dačić je rekao da se on obraćao zapadnoj javnosti.

Činjenica je, kazao je Dačić, da su se Albanci uvek ponašali kao da je stvar završena.

Oni, ističe, sve dovode u poziciju svršenog čina, smatraju da nema potrebe da se bilo šta preispituje, ni takse uvećane za 100 odsto, ni odluka o tzv. vojsci.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track