Svečano u centru sava

UŽIVO SVEČANI KONGRES SPS U CENTRU SAVA Dačić nasmejan poručio sa govornice: Mi smo najstariji srpski politički brend! Prihvatio sam kandidaturu, a ako me birate onda morate i da me slušate! (KURIR TV)

Politika -

BEOGRAD - Mi smo najstariji srpski politički brend! Mi srpski socijalisti 21. veka stojimo postrojeno na stazi koju su utabali najbolji ljudi u novijoj istoriji našega roda - poručio je predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić sa govornice Centra Sava u kojoj danas ova stranka svečano proslavlja 28 godina postojanja.

1 / 30 Foto: Nemanja Nikolić

Reč je o jubilarnom Desetom kongresu socijalista, a Dačić je prisutne pozdravio rečima: Drugarice i drugovi, dame i gospodo..., što je izazvalo odobravanje u sali.

Dačić je sa govornice potvrdio da prihvata kandidaturu za predsednika stranke, a onda je prisutnima sa govornice potpuno ozbiljan podviknuo: Nemojte da me birate zbog mojih ambicija, nego ako sam koristan partiji! Ali, ako me birate, onda morate i da me slušate! Ta poruka izazvala je odobravanje i smeh u sali, a Dačić je potom ispričao i sledeće:

foto: Pritnscreen Pink

Ja sam dete sa sela iz siromašne porodice, a bio sam najbolji đak i student i u Nišu i u Beogradu... Spavao sam na podu kao ilegalac u studentskom domu a postao sam i predsednik stranke i predsednik vlade, ministar MUP, šef diplomatije, a to je bilo moguće samo u socijalizmu.

On je dodao i da ga ne brine opozicija jer "ne možete da se osvrćete na svakog komarca koji vas ujede", ali da ga brinu "što bi drug Lenjin rekao mangupi u partiji", te da takvih ne sme biti.

Dačić je govor i završio u svom stilu rekavši i sledeće: I kao što znate, nikada nisam govorio živela Socijalistička partija, živeo ja... Nego uvek živela Srbija!

1 / 12 Foto: Pritnscreen Pink

Inače, vidno raspoložen i nasmejan, Dačić je ubirao serije aplauza posle svake izjave uz, po običaju, poneku duhovitu dosetku koja je pozdravljana još većim aplauzom i odobravanjem prisutnih.

foto: Pritnscreen Pink

Dačić je u obraćanju naglasio i da ne želi da bude, kao i da svi to znaju, predsednik socijalista utopista nego modernih socijalista, a to znači sledeće:

foto: Nemanja Nikolić

- Socijalizam je stan, posao, obrazovanje, zdravstvo, penzija! To je moderni socijalizam - rekao je Dačić dodajući da je sve to moguće samo u zemlji koja je ekonomski jaka.

O SNS

Lider SPS je objasnio da ulazak u strateško partnerstvo sa SNS i u vladajuću koaliciju ima samo jedan cilj - snažnu Srbiju, ne samo ekonomski nego u svakom pogledu, a u svemu tome je SPS sidro stabilnosti.

foto: Nemanja Nikolić

O EU, Kosmetu i RS

- Ne treba ni da vam govorim da nam je Kosovo sada najteže pitanje. Dvanaest država je zasad povuklo priznanje, Kosovo nije primljeno ni u Unesko, ni u Interpol... Predsednik Vučić mi je zamerio što sam se mnogo radovao kad smo pobedili u Interpolu, ali nešto razmišljam... Da smo izgubili, bio bih tužan, pa ne mogu onda da budem tužan i kad smo pobedili - rekao je Dačić što je izazvalo gromki aplauz i smeh u sali.

Dačić je kazao i da Srbija neće priznati poniženje i jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, te da je to principijelni stav koji podržava i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Ukoliko toga nema, nema te sile koja će Srbiju naterati da po cenu gubitka naših nacionalnih i državnih interesa ulazi u EU, a gubi Kosovo, to je neuporedivo", rekao je Dačić i dodao da se o tome nekada govorilo kao o "nečasnim ponudama".

On je rekao i da se vlasti u Prištini ponašaju kao "ramaženo derište koje lomi sve u sobi ako nešto ne dobije", a njihovi politički roditelji to dopuštaju i "ne pomišljaju da im izvuku uši".

foto: Nemanja Nikolić

On se u govoru partijskim kolegama i brojnim zvanicama osvrnuo i na Republiku Srpsku naglasivši da je ona jedna od naših najvažnijih državnih i nacionalnih interesa.

U toku obraćanja, Dačić je citirao i nekadašnju himnu Hej Sloveni: Mi stojimo postojano, kao klisurine, proklet bio izdajica svoje domovine...

- Socijalisti nikada nisu bili izdajice, nikada - uzviknuo je Dačić i naglasio da se zna šta je bilo i ko se borio protiv nacizma i da ne nema pristajanja na kojekakve laži poput onih da je Jasenovac bio nekakvo odmaralište za decu, a Aušvic nekakva proizvodna zadruga...

foto: Pritnscreen Pink

Dačić se nakratko osvrnuo i na teške dane svoje partije početkom novog milenijuma kada su mnogi hteli ili mislili da je uništena, kada je bila u najtežim danima, kada su bili označavani kao krivci za ratove, za sve...

- Mi stojimo postojano... kao što kažu reči himne (Hej Sloveni)! Nisu uspeli da nas iskorene... Ako je Srbija brod, SPS je sidro bez kog se ne kreće ni na jedan put - rekao je Dačić dodajući da se politika socijalista bazira na nekoliko stubova među kojima je najvažniji ljubav prema otadžbini Srbiji.

Dačić je dodao i da se socijalisti zalažu da svako ima pravo na obrazovanje, na lečenje bez obzira na materijalne prilike, žene pravo na zaštitu od nasilja - nulta tolerancija, pravo na rad, na školovanje... Socijalistima je obaveza da čuvaju srpsko pismo i ćirilicu, da čuvaju Srbiju od zagađenja, da čoveka uvek stave ne prvo mesto, pre profita, pre zarade, pre nečijeg bogatstva...

Dačić se osvrnuo i na reči radničke himne Internacionale, citirajući je u nekoliko navrata... Starije u sali je podsetio i da je danas 22. decembar.

foto: Pritnscreen Pink

- Znate koji je to datum... sećate se... šta smo slavili... - rekao je Dačić podsećajući na dan nekadašnje JNA - Narodne armije SFRJ.

Dačić je podsetio i na tekovine koje je doneo socijalizam u Srbiju i nekadašnju Jugoslaviju, na partizane i na njihovu borbu. On je podsetio i da do pojave socijalista i komunista nijedno siromašno dete nije moglo da se leči ili da se iškoluje...

Dačić je na početku kongresa pobrao aplauze kada je Milorada Dodika počeo da predstavlja kao predsednika Srpske pa rekao kako se zbunio jer ne može da se navikne da je sada član Predsedništva BiH... A potom je podsećajući na nekadašnje istaknute članove vrha SPS, odgovorio i na dobacivanje iz sale: A Šaja (Nikola Šainović), tu je Šaja! Pa on je još aktuelan!

foto: Pritnscreen Pink

Inače, Socijalistička partija Srbije danas u Beogradu održava Deseti kongres na kojem bira i novo rukovodstvo, a jedini kandidat za predsednika SPS je Ivica Dačić.

Socijalisti danas biraju i članove Glavnog odbora, Statutarne i Nadzorne komisije. Kongres je počeo u podne u Centru Sava pod nazivom "Mi stojimo postojano", što je deo teksta himne "Hej Sloveni".

Posle svečanog dela, koji je uz TV prenos bio otvoren za javnost, sledi zatvoreni stranački na kojem će socijalisti birati novo rukovodstvo.

(Kurir.rs/Foto: TV Pink Printscren)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track