STEFANOVIĆ: Sve manje saobraćajki i broja poginulih na putevima (FOTO)
Foto: MUP

dobri rezultati

STEFANOVIĆ: Sve manje saobraćajki i broja poginulih na putevima (FOTO)

Politika -

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović predsedavao je konstitutivnom sednicom Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima i poručio da postoji trend smanjenja broja stradalih na putevima u Srbiji.

"Statistike pokazuju da se broj poginulih i povređenih na putevima smanjuje, da se smanjuje broj saobraćajnih nezgoda, kao i da je reagovanje nadležnih organa i službi nakon njih znatno brže. Tome su u velikoj meri doprinele i represivne i preventivne mere koje preduzimamo i ti napori su za pohvalu, ali svakako je da ne smemo i ne možemo biti zadovoljni sve dok imamo ijednog nastradalog u saobraćajnoj nezgodi. Postizanje tog cilja je zajednički zadatak svih nas, kao i čitavog društva u celini", poručio je Stefanović na sednici.

foto: MUP

On je istakao da je mnogo posla pred svima i da treba popraviti puno stvari.

"Neophodno je da u narednom periodu detaljno analiziramo uzroke saobraćajnih nezgoda i da posebnu pažnju posvetimo otkrivanju propusta i onih, koji su doprineli nastanku nezgode, tako što poslove iz svoje nadležnosti nisu obavljali kako treba. Jasno je da se ne možemo samo osloniti na odgovornost vozača, već moramo voditi i računa da se postojeća putna infrastruktura održava i da se prilikom izgradnje nove ona gradi tako da doprinosi da posledice nezgode, ukoliko već dođe do nje, budu što manje", istakao je ministar.

On je naveo da će formirano Telo upravo raditi na otklanjanju uočenih nedostataka, uspostavljanju bolje i efikasnije saradnje među svim nadležnim za bezbednost saobraćaja, kao i iniciranju i sprovođenju preventivnih i drugih aktivnosti sa ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i unapređenja bezbednosti saobraćaja.

foto: MUP

On je podsetio na pozitivne doprinose predmeta Osnovi bezbednosti dece kroz koji đaci prvog, četvrtog i šestog razreda osnovnih škola uče o bezbednom ponašanju u saobraćaju, kao i programa koji su namenjeni vozačima u prvim godinama vozačkog staža.

MUP je saopštio da je na današnjoj sednici razmatrane su smernice rada ovog Tela i formirano je šest stručnih radnih grupa koje će se baviti bezbednošću i unapređenjem putne infrastrukture, unapređenjem rada i efikasnosti saobraćajne policije i prekršajnih sudova, unapređenjem bezbednosti dece u saobraćaju, preventivom povređivanja u saobraćaju i rehabilitacijom povređenih u saobraćaju, unapređenjem kvaliteta roba (proizvoda i usluga) u bezbednosti saobraćaja, dok je formirana i stručna radna grupa za rad i socijalnu politiku.

(Kurir.rs/Foto: MUP Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track