VUČIĆ UŽIVO IZ PREDSEDNIŠTVA: Sa Dodikom sam razgovarao o svemu, i o Kosovu! BUDŽET SRBIJE 200 MILIONA EVRA U PLUSU (KURIR TV)
Foto: Printscreen Kurir Tv

Andrićev venac

VUČIĆ UŽIVO IZ PREDSEDNIŠTVA: Sa Dodikom sam razgovarao o svemu, i o Kosovu! BUDŽET SRBIJE 200 MILIONA EVRA U PLUSU (KURIR TV)

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u 13 sati u Beogradu sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

1 / 18 Foto: Ana Paunković

Nakon razgovora Vučić i Dodik su se obratili medijima.

Vučić je pozdravio gosta i rekao da je sa njim razgovarao o svim temama, uključujući naravno i Kosovo, a potom je prešao i na ekonomske i teme u vezi sa zajedničkim infrastrukturnim projektima - poput izgradnje auto-puta.

1 / 8 Foto: Ana Paunković

Predsednik Srbije je dodao i da će Srbija kao poklon Srpskoj izgraditi most preko Save vredan 100 miliona evra, ali i da će jedan od najvažnijih projekata biti memorijalni kompleks posvećen stradanju našeg naroda u Jasenovcu, koji će Srbija finansirati sa 75, a Srpska sa 25 odsto.

foto: Printscreen

- Dogovorili smo jednu veliku i važnu stvar... Značajno ćemo subvencionisati investicije u Republici Srpskoj u skladu sa zakonskim okvirima - rekao je Vučić dodajući da će Srbija pomagati razvoj opština u RS izgradnjom bolnica, škola, vrtića...

1 / 9 Foto: Printscreen

- Razgovarali smo o svim važnim regionalnim pitanjima. Upoznao sam gospodina Dodika sa svim što se zbiva u Republici Srbiji, a posebno o odnosu Beograda i Prištine, odnosno o ukidanju i neukidanju taksi koje je uvela Priština. Dobio sam sve neophodne informacije o situaciji u BiH i Republici Srpskoj", kazao je Vučić.

Rekao je da se razgovaralo i o saradnji Srbije i BiH, kao i RS. "Mi tu saradnju ne prekidamo, već je užurbano nastavljamo", kazao je on.

Vučić je potom dodao i da će Srbija imati suficit ne od planiranih 65 miliona nego od 200 miliona evra što je veoma značajno za rast plata i penzija.

- Uprkos taksama i brojnim poteškoćama, Srbija se ubrzano finansijski i fiskalno oporavlja... - dodao je Vučić, a potom reč predao predsedavajućem Predsedništvu BiH Miloradu Dodiku.

foto: Printscreen

"Mi živimo u stanju pritiska, ne možemo da živimo ako nema pritiska..."

Dodik je konstatovao da su odnosi Srbije i RS nikad bolji, da obuhvataju investicije koje tamošnji narod prihvata na jedan poseban i drugačiji način, koji je mnogo više od finansijskog - da Srbija stoji iza njih i da brine o njima.

Odgovarajući na pitanja novinara o pritisku eventualnog ulaska u NATO, Dodik je rekao da u RS nema spremnosti i podrške ulasku u NATO i da će trud biti usmeren na stvaranje statusa vojne neutralnosti.

- Mi živimo u stanju pritiska, ne možemo da živimo ako nema pritiska... Kad bismo i hteli, mi bismo morali za vojsku da odvojimo 100 odsto više sredstava u startu, a mi te pare nemamo - rekao je Dodik.

"Srbija najvažniji faktor stabilnosti i bezbednosti"

Dodik je ocenio da je Srbija najvažniji faktor stabilnosti u regionu i zahvalio Vučiću što je osmislio način podrške investicijama u RS. "Ovaj prvi inicijalni paket od milion evra je privukao 340 zainteresovanih mladih ljudi da aplicira za projekte", rekao je Dodik. Kako je dodao, važan politički problem je formiranje organa vlasti i to sprečava BiH da pošalje dobru poruku za privlačenje investicija, zbog čega štetu trpi i RS.

"Jedna od retkih stvari koja me zabavlja jeste pisanje hrvatske štampe"

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da jedna od retkih stvari koja ga zabavlja jeste pisanje hrvatske štampe - da krv samo što nije potekla beogradskim ulicama, a on pao s vlasti... Vučić je poručio da bi deo Hrvatske želeo slabu Srbiju, a da on želi dobre i najbolje odnose sa Hrvatskom.

foto: Ana Paunković

Način na koji hrvatski mediji u poslednje vreme izveštavaju o Srbiji Vučić vidi kao izraz želje onih u Hrvatskoj koji bi želeli slabu Srbiju, onakvu kakva je bila nekada pod Tadićem, Đilasem i Jeremićem, kada je Hrvatska bila dominantna u odnosu na nas u svakom pogledu.

"Ako oni toliko navijaju da u krvi odem, da nestanem, te pišu da je grotlo ovde, prevratnička atmosfera, mora da sam nešto mnogo dobro uradio za Srbiju u prethodnom periodu", primetio je, na konferenciji za štampu posle razgovora sa predsedavajućim Predsedništva BiH Milroadom Dodikom.

"Ne verujem u teorije zavere, ali, što bi rekao Milorad..."

- Ne verujem u terorije zavere... Ali, što bi rekao Milorad, kao da ima neka ruka koja sve to pokreće, a ja u to ne verujem... Ali je neverovatno da se u jednom trenutku sve tako usmeri na Srbiju... Ne, nisam se video sa Gruevskim tri godine... - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara da li se sreo sa Gruevskim kada je bežao u Mađarsku.

Auto-put Beograd-Bijeljina

Radovi na izgradnji autoputa Beograd - Bjeljina, preko Kuzmina, trebalo bi da budu otvoreni sredinom juna ili do kraja tog meseca, najavio je Vučić posle sastanka sa Dodikom. "Zajedno ćemo da otvorimo radove tokom kasnog proleća ili ranog leta na izgradnji autoputa kojim ćemo spojiti Bjeljinu preko Kuzmina sa autoputem Beograd Zagreb i tako ćemo imati autoput Beograd - Bjeljina", rekao je Vučić. "Nadam se da će BiH produžiti taj autoput dalje od Brčkog do Tuzle i Sarajeva, ako je to putanja koju su izabrali", rekao je Vučić.

Dodik je u Beogradu boravio nakon što je sa druga dva člana Predsedništva BiH boravio u poseti Briselu.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ana Paunković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track