DRŽAVNI VRH NA UDARU EKSTREMISTA: Fašisti napali premijerku Đilasovi to podržali
Foto: RTS Printscreen

SKANDAL

DRŽAVNI VRH NA UDARU EKSTREMISTA: Fašisti napali premijerku Đilasovi to podržali

Politika -

Bruka Pristalice pokreta Naši i Dveri su u Orašcu izviždali Anu Brnabić, koja je uprkos provokacijama održala govor. Sraman ispad među prvima podržala koordinatorka protesta koalicije Dragana Đilasa

Pristalice ultradesničarskog pokreta Naši, koji otvoreno zastupa ekstremističke i fašističke stavove, i pripadnici pokreta Dveri Boška Obradovića napali su premijerku Anu Brnabić na centralnoj ceremoniji obeležavanja Dana državnosti u Orašcu! Oni su mahali zastavom pokreta, zviždali su kad se premijerka pojavila uzvikujući "Izdaja", "Izdali ste Kosovo"...

U opoziciji muk Da skandal bude još veći, predstavnici opozicije ne samo da nisu našli za shodno da osude ovaj ispad već je Jelena Anasonović, koordinatorka protesta koalicije Dragana Đilasa, na svom Tviter nalogu podelila sraman video uz komentar "Ustala je Srbija". Ubrzo su joj građani uputili poruke poput one "da se ne oduševljava ljudima koji zvižde i prave spiskove srbomrzaca samo zato što ne vole Vučića, jer su oni rak-rana ovog društva". S druge strane, osude opozicionih predstavnika i učesnika protesta su potpuno izostale. Premijerka je, uprkos zvižducima, održala govor i poručila da u Srbiji nema mesta fašizmu.

foto: Zorana Jevtić

- Došli ste ovde da na ovaj svečani dan i ovo sveto mesto zviždite, ne ispoštujete pretke i ne čujete šta radimo za budućnost... Vidim zastave koje nosite. Fašizam u Srbiji nikada neće pobediti. Borićemo se protiv fašizma, kao i svi naši preci. Mi treba da pokažemo jedinstvo i zajedništvo u borbi za bolju budućnost. To treba da pokažemo, ali danas imamo ovde one koji zvižde, e to je njima na čast. Mi ćemo se boriti i, garantujem vam, što ste vi glasniji, to ćemo se mi boriti jače - rekla je Brnabićeva.

foto: Predsedništvo Srbije

Dvostruki aršini Da fašisti u Srbiji nikad neće pobediti, poručio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. - Ma koliko se trudili i nametali na razne načine, neće im proći. Za nas fašisti nikad nisu bili dobri i nikada neće biti, borićemo se protiv njih i pobeđivaćemo ih uvek - poručio je Vučić. Na pitanje kako vidi to što pojedini političari, koji su ranije takve grupe osuđivali, danas tim grupama kažu "bravo", on odgovora: - Pre nekoliko meseci pričali su da ih vlast podržava, kad su ti koji su vikali pravili spiskove nepoželjnih novinara. Danas, kad duvaju u istu tikvu i prave koalicione liste i partijske saveze, onda su im dobri.

foto: Beta/Medija centar Beograd

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da se pravac za koji se zalažu pomenuti pokreti preklapa s fašizmom: - To je nastavak nepristojne i negativne kampanje jednog dela opozicije. Pokazali su da im ni državni praznik nije bitan, nego isključivo propaganda. Značajna su preklapanja između fašista i ovih ekstremno desničarskih pokreta. Štaviše, nije čak ni preterano reći da su ta dva pokreta lokalna i savremena verzija protofašističkih pokreta.

Antrfile Pretio da će Đuku vrteti na ražnju, a sad govori na protestu opozicije Daško Milinović, poznatiji na Tviteru kao Zapad Todorović, najavljen je kao jedan od govornika na protestu opozicije u Apatinu. Ovaj tviteraš je ranije privođen u policiju jer je napisao će poslanika SNS Vladimira Đukanovića vrteti na ražnju. On svakodnevno iznosi i sporne ideje, poput one da decu treba učiti da se klanjaju sotoni i da su porodične vrednosti "sranje". Ljudima često upućuje i bolesne poruke, među kojima je i: "Mrtve ti je*em u rupu od oka."

foto: Marina Lopičić

REAKCIJE Milenko Jovanov potpredsednik SNS - Ova Đilasova strašila poslata su da pokušaju da oskrnave dan kad se cela Srbija seća slavnih predaka i njihovih pobeda. Naravno da u tome nisu uspeli, ali su pokazali čitavoj Srbiji svoje pravo, nakazno lice i svoju fašističku, nasilničku, ideologiju.

foto: Dragana Udovičić

Dragan Šutanovac bivši lider DS - Ostavka, smena... šta god, ali "izdaja", pa stvarno kad ćemo više da prestanemo da se delimo na patriote i izdajnike, četnike i partizane, komuniste i monarhiste?!

foto: Dado Đilas

Nebojša Krstić marketinški stručnjak - SNP Naši kao miljenici "građanske Srbije". Građanski fašizam, to je takođe novitet koji ne postoji nigde u pristojnom svetu. Sudeći po Marku Vidojkoviću, i SNP Naši će ući u Savez za Srbiju. SNP Naši su ona naci-organizacija koja je pravila spiskove antisrba. A i što ne bi? Gde ima mesta za jednu grupu fašista, što ne bi bilo i za SNP Naši?

foto: Printskrin

Marijan Rističević narodni poslanik - Kad Dveri koje su sa Đilasom, Jeremićem i Borkom pričaju o izdaji, zaboravljaju da im se šef Đilas, pre neki dan, u Briselu izjasnio protiv ruskih uticaja u Srbiji!

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja