JEVTIĆ: Srbe na KiM dodato zabrinjavaju ratnohuškačke izjave
Foto: Printscreen/Youtube

reagovanje

JEVTIĆ: Srbe na KiM dodato zabrinjavaju ratnohuškačke izjave

Politika -

Srbe na Kosovu i Metohiji dodatno zabrinjava kada od albanskih političara čuju ratnohuškačku retoriku, izjavio je danas Dalibor Jevtić iz Srpske liste, i naveo da očekuje od međunarodne zajednica da učini dodatne napore kako bi osigurala da ne dođe do nečeg što bi moglo da izazove sukobe.

"To je jedan vid neizvesnosti i straha. Nije jednostavno pogotovo kada se čuju takve ratnohuškačke retorike, to nas dodatno zabrinjava", rekao je za TV Pink Jevtić povodom izjave kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da će "vojska Kosova" biti "i na severu, ako je granica ugrožena".

Ocenio je da je situacija na KiM napeta, jer postoji jedna vrsta neizvesnosti kako će se dalje razvijati situacija zbog, kako kaže, konstantne tvrdoglavosti i odbijanja Prištine da se razgovor o rešenju problema nastavi.

"Zabrinjavajuća je činjenica da kada nemamo dijalog, onda imamo mogućnosti za jednostrane poteze. Kada imate jednostrane poteze, onda postoji mogućnost za eksalaciju problema", rekao je Jevtić.

Naglasio je da je cilj Srba na KiM i zvaničnog Beograda mir.

"Očekujemo da i međunarodna zajednica, koja je to i uvidela, zaista učini dodatne napore kako bi osigurala da ne dođe do nečeg što će izazvati bilo kakve sukobe. Mi ne želimo sukobe bilo koje vrste", rekao je Jevitić.

Na potencijalnu eskalaciju sukoba zbog ponašanja Prištine, on je rekao da su politički predstavnici Srba na KiM ukazali i na nedavnom sastanku sa delegacijom Evropskog parlamenta koju je predvodio Dejvid Mekalister.

"Mi smo im rekli vrlo jasno da smo kao politički predstavnici Srba spremni za dijalog i saradnju, ali da očigledno ne postoji spremnost sa druge stane da našu ispruženu ruku prihvati", rekao je Jevtić.

Naveo je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlično razume situaciju i položaj Srba na KiM, te dodao je odluka Srpske liste da se napuste kosovske institucije krajnja mera u slučaju da ne dođe od poboljšanja situacije i promene na bolje.

"Mi ćemo u dogovoru s predsednikom Vučićem nastaviti da radimo kao bismo obezbedili ono što je važnije od bilo kakve politike, a to je život", rekao je Jevtić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja