DAČIĆ OTKRIVA LICEMERJE: Amerikanci ne igraju dvostruku igru ali to rade neke zemlje EU, pa još i hrabre Haradinaja da ne ukine takse?! Jedva čekam da dođu Amerikanci da im sve ovo ispričam
Foto: Marina Lopičić

Šef srpske diplomatije

DAČIĆ OTKRIVA LICEMERJE: Amerikanci ne igraju dvostruku igru ali to rade neke zemlje EU, pa još i hrabre Haradinaja da ne ukine takse?! Jedva čekam da dođu Amerikanci da im sve ovo ispričam

Politika -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da ne misli da SAD igraju dvostruku igru u vezi sa normalizacijom odnosa Beograda i Priština ali da to čine neke zemlje Evropske unije jer ne žele dogovor na pricipima na kojima se do sad razgovaralo.

"Oni ne žele dogovor brzo i ne žele dogovor u kome one nisu vodeće", kazao je Dačić novinarima, nakon zasedanja Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno tehničku saradnju Srbije i Rusije.

Dačić je kazao da te pojedine zemlje hrabre kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da ne ukine takse.

Kako je istakao, stav Prištine da ne ukine taksu na uvoz prozvoda iz centralne Srbije ne predstavlja više odnos prema Srbiji već prema onima koji su ih stvorili.

Dačić je naglasio da podržava angažovanje SAD u vezi sa normalizacijom odnosa Bepograda i Prištine, koji ne može zameniti pregovarački proces ali može da pomogne u njegovoj deblokadi ako se ukinu takse.

On je podsetio da Srbija nije uvela recipročne mere prema Prištini ali je dodao da je začudjujuće da ni nakon više od tri meseca ubedjivanja zapadnih zemalja Priština ne prihvata da promeni jednu odluku i zato oni koji su ih stvorili treba da se zapitaju šta su stvorili.

Dačić je ocenio da se u želji da obe strane izjednače "uši vuku i Beogradu" i govori - "Priština je uvela takse a vi niste dozvolili da ih prime u Interpol i radite na povlačenju priznanja Kosova čime otežavate dijalog".

"Svi koji dođu sa tom tezom sačakaće ih odgovor: 'Dok se ne vrati stanje u broju zemalja koje su priznale Kosovo pre početka dijaloga i pre Brisela neće biti stajanja za Srbiju'", rekao je Dačić.

foto: Marina Lopičić

On je precizirao da je od 2012. godine lobiranjem Priština obezbedila da takozvanu nezavisnost prizna 26 zemalja i zapitao se kako to tada nije smetalo dijalogu, podsetivši da Srbija tada nije napustila pregovore.

Šef diplomatije kazao je da je pre nekoliko dana organizacija Islamske konferencije koju čini više od 50 zemalja, usvojila deklaraciju na predlog Albanije koja poziva sve zemlje da priznaju nezavisno Kosovo i zapitao se da li je to u redu i naglasio da se Srbija neće složiti ni sa čim što nije dogovoreno u dijalogu.

"Nismo se dogovorili da Kosovo bude član međunarodnih organizacija", kazao je Dačić i dodao da ukoliko Kosovo bude imalo međunarodni subjektivitet na kraju pregovora ili ako to bude deo razgovora Prištine i Beograda, kao što je na primer Beograd pustio da Priština bude član međunarodne Telekomunikacione unije, onda je to druga stvar.

Kako je naglasio, ne treba niko da misli da se proces povlačenja priznanja Kosova može zaustaviti. On je rekao da se raduje poseti američke delagacije "jer će imati priliku da im sve ovo kaže".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track