ODALOVIĆ: Priština ne želi kompromis, zaboravlja i na zločine
Foto: Beta/Miloš Miškov

nakon mogerinijeve izjave

ODALOVIĆ: Priština ne želi kompromis, zaboravlja i na zločine

Politika -

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović ocenio je danas da je ponašanje Prištine u poslednje vreme autistično, počevši od taksi do platforme koja šalje poruku da Priština ne želi bilo kakvo kompromisno rešenje i istovremeno ukazao na odgovornost međunarodne zajednice.

Odalović je za RTS kazao i da Priština izbegava da kaže da su zločini počinjeni nad Srbima i ostalim nealbancima ostali nekažnjeni i da se ni rečju ne osvrću na tako nešto.

Povodom izjave šefice diplomatije EU Federike Mogerini da je za nastavak dijaloga Beograda i Prištine neophodno da Kosovo ukine takse i da finalni sporazum mora biti u skladu sa medunarodnim pravom, ali i dobiti podršku Saveta bezbednosti UN, Odalović je ocenio da je Mogerinijeva rekla ono što jedino može da se kaže.

To su, kako je naveo za RTS, u dobroj meri praktično pozicije i naših zvanicnika u svim fazama dijaloga i u razgovoru sa međunarodnim predstavnicima.

"Ono što je poznato je da je Rezolucija 1244 živa, da se ona jedino u SB može promeniti ili ukinuti i to je nešto što moraju svi da znaju - da se bez tog velikog doma u kojem je međunarodna misija dobila mandat da 1999. godine dođe na prostor KiM - ne može ništa ni uraditi", kaže Odalović.

Prema njegovim rečima, sve ostalo su dijalozi i nešto što treba raditi da bi se došlo do rešenja koje je kompromisno, prihvatljivo i održivo.

Podseća da su zvaničnici u Prištini odavno tražili ukidanje Rezolucije 1244, jer ne vide međunarodnu misiju na prostoru KiM - smatraju da su 2008. godine samoproglašenjem države završili ceo proces.

"Ovo ponašanje u poslednje vreme je dosta autistično na sceni, prvo sa taksama koje su svi osudili i platforma koju nažalost mnogi međunarodni zvaničnici nisu ozbiljno komentarisali, a ona šalje još jednu poruku da Priština ne želi da traži bilo kakvo kompromisno rešenje i ne želi da učestvuje u dijalogu da dođe do opšteprihvatljivog rešenja", rekao je Odalović.

Što se tiče Specijalnog suda, Odalović kaže da prištinski zvaničnici nisu rekli Specijalni sud protiv Srba, nego protiv Srbije.

"Znači, oni su neko ko u ovom trenutku zaboravlja na sve zločine na KiM i niko ne beži od toga da je bilo zločina koje su pojedinci srpske nacinalnosti, neke paravojne i druge jedinice počinile i neki postupci su pred sudovima vođeni, a u Beogradu donete i presude za neke teške zlocine, kao Ćuška - to je nešto što govori o odgovornom odnosu Srbije prema zlocinima", objašnjava Odalović.

"Priština izbegava da kaže da su zločini počinjeni nad Srbima i ostalim nealbancima ostali nekažnjeni, ni rečju se ne osvrću na tako nešto", kaže generalni sekretar.

"Zna se da je ta kvazitvorevina oko koje vodimo dijaloge napravljena na teškim zloocinima i na proterivanju preko 250.000 Srba i ostalih nealbanaca, preko 3.000 ubijenih i nestalih i još par hiljada onih koje su OVK ubili među Albancima koji su drugačije mislili u odnosu na njih. To je nešto što Prištinu isključuje kao ozbiljnog partnera za dijalog na ovim pozicijama", rekao je Odalović.

Takse jesu uslov za nastavak dijaloga ali kada iza taksi eventualno budu sa ovakvom platformom došli na razgovor, pogotovo Ljimaj i Ahmeti, šta dalje, upitao je Odalović.

"Ne razumem da se na tako nešto ne reaguje, ceo ovaj proces dijaloga koji je vođen pod monitoringom međunarodne zajednice, odnosno Evropske komisije je nešto što je imalo jasno definisan pravac i tok. Kolika je odgovornost međunarodne zajednice što nije naterala Prištinu da implementira sve što je preuzela kao obavezu, pokazalo je da nema mehanizam i zato se ovako ponaša", istakao je Odalović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track