EKSKLUZIVNO! INTERVJU SA NOVINAROM METJUOM LIJEM KOJI JE RASKRINKAO VUKA JEREMIĆA: Skandalozno je to što je Vuk radio! Ešova korupcija minorna je u odnosu na Jeremićevu! Vuk Jeremić diskvalifikovan je za bilo koju javnu funkciju!
Foto: Dado Đilas, Printscreen YT

crno na belo

EKSKLUZIVNO! INTERVJU SA NOVINAROM METJUOM LIJEM KOJI JE RASKRINKAO VUKA JEREMIĆA: Skandalozno je to što je Vuk radio! Ešova korupcija minorna je u odnosu na Jeremićevu! Vuk Jeremić diskvalifikovan je za bilo koju javnu funkciju!

Politika -

Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, u centru je svetske javnosti posle dokumentarnog filma o korupciji i pranju novca na najvišem nivou, u kojem on igra jednu od glavnih uloga.

Naime, otkriveno je da je Jeremićev CIRSD dobijao milione i milione dolara od kompanije CEFC, u zamenu za kontakte sa političarima iz Afrike i drugih zemalja, kojima je kasnije nuđen mito, kako bi se obezbedio "ulaz" na energetsko tržište ovih država.

Kineski novinari su u emisiji Hong Kong Connection otkrili detalje odnosa bivšeg predsedavajućeg Generalne skupštine UN i Patrika Hoa, kineskog kriminalca koji je nedavno u Americi osuđen na 3 godine zatvora zbog pranja novca i korupcije.

Jedan od onih koji su detaljno pratili suđenje Hou, na kojem je Jeremić bio ključni svedok, je američki novinar Metju Rasel Li, izvestilac iz UN.

Li je otkrio da je Jeremić, čim mu je prestala funkcija u UN, postao konsultant za poslovnu kompaniju iz Šangaja. Ovaj novinar je jednom sreo Jeremića u liftu, i iskoristio je ovu priliku da ga ispita o slučaju:

- Kako možete da radite za privatnu kompaniju dok ste predsednik Generalne skupštine UN?

Jeremić je odgovorio:

- Ja nisam tužen u ovom procesu.

Li je obelodanio da je Jeremić, dok je bio predsedavajući Generalne skupštine UN, radio za CEFC China Energy Patrika Hoa, uzimao njihov novac, razmenjivao e-mailove s njima. Novinar je bio iznenađen da su tužioci sav svoj fokus usmerili na Patrika Hoa, da pokažu kako je on stvorio problematične konekcije sa afričkim političarima, kad je ono što je Jeremić uradio je možda i gore za javnost.

Metju Li je za Espreso.co.rs odgovorio na pitanja u vezi sa ovim slučajem.

foto: Printscreen

Kada ste otkrili vezu Patrik Ho - Vuk Jeremić?

Aktivno sam izveštava iz UN dok je Jeremić bio predsedavajući Generalne skupštine, i primetio sam da se pojavljuje na događajima koje organizuje već tada sumnjivi CEFC (China Energy Func Comittee). Ali opseg njegovih poslovnih aktivnosti za CEFC dok je bio predsedavajući nije bilo moguće znati spolja u to vreme. Tek na suđenju je to postalo jasno, kada su pokazani njegovi mejlovi, u vezi sa trgovinom kalijumom i drugim poslovima koje je obavljao za njih dok je bio predsedavajući.

Zašto bi javnosti trebalo skrenuti pažnju na ovaj slučaj?

Skandalozno je da aktuelni predsedavajući Generalne skupštine UN obavlja takvu vrstu poslova. Iako je Džon Eš (bivši predsedavajući Generalne skupštine optužen za korupciju, prim. aut.) već "prodao" kancelariju predsedavajućeg, naplaćujući novac za dokumente ili pojavljivanje sa zastavom UN, Jeremić je aktivno koristio svoju poziciju da bi sklapao poslovne sporazume, i organizovao Hou govore na panelu na kojem su bili lideri Turske i Južne Afrike, na primer. Ešova korupcija je bila minorna u poređenju sa Jeremićevom.

Mislite li da je ovo što je Vuk Jeremić uradio kriminal?

Da, mislim. Ali UN i predsedavajući generalne skupštine imaju imunitet za sve što učine. UN je donela koleru na Haiti i ubila 10.000 ljudi, i ne samo da nisu odgovarali za to, nego žrtvama, porodicama žrtava nisu ništa platili. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš mi je "sredio" zabranu u UN, ima tome već 272 dana, i ništa ne može da se učini po tom pitanju, pravno. UN su nekažnjive.

Vuk Jeremić je, dakle, blisko sarađivao sa CEFC dok je bio predsedavajući Generalne skupštine UN. Koliko je ovo veliki skandal, u kontekstu međunarodne politike i odnosa unutar UN?

Ponavljam, to je nečuveno. Čak je i Sam Kutesa samo koristio vreme provedeno na mestu predsedavajućeg da pripremi poslovne sporazume sa CEFC, ali pošto je napustio tu poziciju i vratio se u Ugandu. Jeremić je sklapao poslove za CEFC dok je bio predsedavajući!

Vuk Jeremić je danas lider Narodne stranke, političke partije u Srbiji. Mislite li, posle onog što je uradio, da on ima moralno pravo da gradi karijeru u politici?

Ne. Mislim da ga njegovi mejlovi, nastali u vreme dok je bio predsedavajući Generalne skupštine UN, pokazani na suđenju Patriku Hou, diskvalifikuju kad je reč o obavljanju bilo koje javne funkcije, posebno, ali ne samo zato, što on odbija da objasni šta se desilo, a kamoli da se izvini. On računa na to da će ljudi da kažu "SAD ga ne gone krivično, dakle on mora da je ok". Postupak protiv Hoa je završen daleko pre vremena. U stvari, CEFC je, kad je Jeremić izgubio trku za mesto generalnog sekretara UN, prebacio svoj novac na Gutereša. Gutereš je isplaćivan preko lisabonske Gulbenkijan fondacije, a CEFC je prišao Gulbenkijanu nudeći da (pre)plati za njihovu naftnu kompaniju Parteks. Izveštavao sam o ovome, i tada su mi došli glave i zabranili su mi da izveštavam iz UN. Gutereš je izostavio ovu uplatu od Gulbenkijana iz svog finansijskog izveštaja koji pokriva 2016. godinu.

Rekli ste da ste iznenađeni što su se tužioci fokusirali na Hoa, dok su pustili Jeremića da se "izvuče". Koliko veliku ulogu, u poređenju sa Hoovom, je Jeremić imao u ovom slučaju korupcije? Mislite li da bi i on trebalo da bude optuženi?

Da, mislim da i on treba da bude optužen. Ali primetićete da nisu ni Kutesu optužili, takođe. To je zbog problema sa imunitetom. Optužili su Eša zato što je bio dvojni državljanin, imao je i državljanstvo SAD.

foto: Dado Đilas

Kada ste susreli Vuka Jeremića u liftu, pitali ste ga "kako ste mogli da radite za privatnu kompaniju dok ste bili predsedavajući Generalne skupštine UN?" On je odgovorio "ja nisam optuženi u ovom slučaju". Da li je on rekao još nešto? Da li je bio iznerviran zbog vašeg pitanja? Kako se ponašao tada?

Dok je bio predsedavajući Generalne skupštine, ja sam ga stalno ispitivao. Bio je profesionalniji od Gutereša - Gutereš odbija da odgovori na pitanja, a onda je naredio obezbeđenju da me napadne, i zabranio mi je izveštavanje iz UN. Jeremiću se ne sviđaju moja pitanja, pa je odmah pokušao da spinuje stvari, prikazujući pred drugim novinarima koji su bili prisutni da, pošto nije optužen, mora biti nevin. On ima imunitet, ali mejlovi pokazuju korupciju.

foto: Zorana Jevtić

Kao što vidimo iz mejlova sa Hoom, Jeremić je "završio" mnoge stvari za CEFC dok je bio na funkciji u UN. Koliko vi znate, da li se ovako nešto pre desilo u UN, na ovom nivou?

Eš je prodao zastavu UN i dokument Generalne skupštine UN, primoravši službu UN da ga falsifikuje. Ali Jeremićevo sklapanje poslova za privatnu firmu povezanu sa kineskom vladom je nešto zaista jedinstveno.

Mislite li da ono što je Vuk Jeremić radio u ovom slučaju može da se nazove korupcijom?

Da, ne postoji drugi način da se to opiše.

Pitali ste Gutereša stalno o ovom skandalu. Nijednom nije odgovorio. Zašto, šta mislite, zašto izbegava da odgovori?

Počeo sam da shvatam da je, osim toga što ne želi da razljuti Kinu, kako bi pokušao da dobije drugi mandat kao generalni sekretar, Gutereš imao i ima svoju sopstvenu finansijsku vezu sa CEFC, preko Gulbenkijan fondacije. Po naređenju Gutereša, 22. juna i 3. jula 2018. obezbeđenje je nasrnulo na mene, a meni je zabranjeno da izveštavam iz UN. U stvari, Gutereš je iskoristio svoje obezbeđenje iz UN da me udalji sa njegovog govora u Park Ist Sinagogi, a nedavno su me fizički zaustavili dok je on ulazio u džamiju u 96. ulici.

Mislite li da Vuk Jeremić ima budućnost u međunarodnoj politici posle epizode sa Hoom?

Ne bi trebalo da je ima. Ali moć Kine raste - rekao bih da oni već poseduju generalnog sekretara Gutereša, koji ćuti, recimo, o progonu Ujgura u Sinkjangu.

Vi ste u kontaktu sa mnogim ljudima iz i oko UN. Šta oni misle o ovom korupcijskom skandalu? Da li je ovo "velika stvar" u ovim krugovima?

Da, veoma velika stvar. Ali većina zemalja kao što su Francuska ili Nemačka, recimo, žele samo da se čini da su one velike multilateralne sile, preko UN, pa zato ne kritikuju Gutereša, ili Jeremića. Nema odgovornosti u UN: Ali ja nastavljam da "kopam"... A to uključuje i dalje "kopanje" po Jeremićevom slučaju...

Kurir.rs/Espreso.co.rs,I.Ć

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track