SVI SU SLUŠALI GOVOR PREMIJERKE SRBIJE U DUBROVNIKU: Evo šta je Ana Brnabić poručila sa govornice učesnicima samita (FOTO)
Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

samit na hrvatskom jadranu

SVI SU SLUŠALI GOVOR PREMIJERKE SRBIJE U DUBROVNIKU: Evo šta je Ana Brnabić poručila sa govornice učesnicima samita (FOTO)

Politika -

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić održala je govor na samitu 16+1, koji se danas održava u Dubrovniku.

Govor premijerke prenosimo u celosti:

Vaša ekselencijo, gospodine Plenkoviću, Vaša ekselencijo, gospodine Li, Dame i gospodo,

Pre svega, želim da u ime Vlade Republike Srbije i svoje lično ime zahvalim vladama Hrvatske i Kine na odličnoj organizaciji ovog važnog skupa u Dubrovniku. I ovaj put želim da naglasim spremnost Srbije, kao zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, da u skladu sa svojim mogućnostima, pruži maksimalan doprinos daljem jačanju strateškog partnerstva Kine i EU.

1 / 6 Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Današnji skup se održava godinu dana nakon što je Kina rezimirala svoje impresivne rezultate na četrdesetoj godišnjici od otpočinjanja ekonomskih reformi i otvaranja prema svetu. Ove godine se obeležava i značajni jubilej: sedamdeseta godišnjica od osnivanja NR Kine, na čemu srdačno čestitamo. Svedoci smo razvoja i napretka Kine u svim oblastima i ovo su dobre vesti za sve nas. Sam format „16+1“ vidimo kao deo globalne inicijative “Pojas i put”, kojoj pridajemo posebnu važnost.

foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Na predstojećem forumu u Pekingu, već za nekoliko dana, Srbiju će predstavljati predsednik Aleksandar Vučić. Srbija je u okviru ovog formata prepoznatljiva po kapitalnim infrastrukturnim projektima, a zainteresovani smo i za jačanje saradnje u oblastima digitalizacije, inovacija i obrazovanja, ali i u oblasti poljoprivrede, posebno izvoza jagnjećeg i goveđeg mesa, i mleka i mlečnih proizvoda, iz zemalja CIE u Kinu. Što se tiče dosadašnjih rezultata naše saradnje sa Kinom, želim da sa vama podelim nekoliko informacija.

Srbija je i dalje na vrhu liste zemalja sa najvećim brojem zajedničkih realizovanih i ugovorenih projekata u oblasti infrastrukture sa Kinom. Zadovoljni smo napretkom projekta modernizacije železnice Beograd-Budimpešta, koji je i prvi regionalni projekat u okviru inicijative „16+1“. U toku je druga faza rekonstrukcije TE „Kostolac“, kao i Projekat izgradnje Koridora 11 (autoput Beograd – Južni Jadran) koji će doprineti povezivanju jugoistočne Evrope sa evropskom TEN-T mrežom. U oblasti vodnog saobraćaja, imamo planove za izgradnju nove luke u Beogradu i nove luke Smederevo.

Dogovoreni su i projekti izgradnje toplo-dalekovoda u Beogradu, izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda Beograda i izgradnje industrijsko-tehnološkog i inovacionog parka u Beogradu. Želim da iskoristim ovu priliku i izrazim ogromno zadovoljstvo i zahvalnost kineskoj strani povodom dve nove velike investicije u Srbiji: investicije kompanije ”Ziđin” u RTB Bor ($1,26 milijardi) i investicije kompanije ”Šandong Linglong” u Zrenjaninu (800 mil EUR) koje će nesumnjivo predstavljati važan deo naše ekonomije u budućnosti.

Kina gradi nove finansijske mehanizme u cilju prosperiteta na globalnom planu, poput Azijske infrastrukturne investicione banke i zadovoljstvo mi je da kažem da je Bord guvernera ove banke odobrio prijem Srbije u članstvo, čime smo postali deo zajednice koja sada broji 93 zemlje. Od prethodnog Samita u Sofiji, Srbija je otvorila Kulturni centar u Pekingu, a uskoro očekujemo i otvaranje Kineskog kulturnog centra u Beogradu.

Sve u svemu, čini mi se da smo za 8 godina, od prvog Samita u Varšavi, postigli mnogo, ali takođe, i da nas pravi rezultati ove saradnje tek očekuju. Radujemo se punopravnom uključivanju Grčke u ovaj format saradnje i želimo im dobrodošlicu. A svima vama, hvala na saradnji, uz iskrene želje za još mnogo zajedničkih uspeha.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track