Lider socijalista solira u vrhu stranke: IVICA DAČIĆ KAO FARAON, sam vlada u SPS-u!
Foto: Zorana Jevtić

Ne može mu niko ništa

Lider socijalista solira u vrhu stranke: IVICA DAČIĆ KAO FARAON, sam vlada u SPS-u!

Politika -

Predsednik SPS mesecima drži u neizvesnosti najbliže saradnike, i to tako što koči izbor najvažnijih stranačkih organa. Stranka od prošle godine nema potpredsednike

Lider socijalista Ivica Dačić nikad nije bio jači u svojoj stranci, pa vlada kao faraon u Socijalističkoj partiji Srbije (SPS)! Posle Kongresa i glatkog osvajanja novog mandata predsednika stranke, Dačić već četiri meseca koči izbor najvažnijih stranačkih organa, drži u neizvesnosti najbliže saradnike i usamljeno upravlja celim SPS, jer stranka nema potpredsednike i zamenika predsednika.

foto: Fotomontaža

Izvor Kurira blizak vrhu socijalista kaže da je Dačić stvorio takvu situaciju u SPS da može da radi bukvalno šta hoće jer je 22. decembra prošle godine na Kongresu samo on dobio potvrdu, a ostatak rukovodstva je raspušten.

Opšti cirkus

- Dačić nikada nije imao ovoliko moći u SPS i nikada se nije desilo da se ovoliko dugo posle Kongresa ne zakazuje sednica Glavnog odbora i ne bira najuže rukovodstvo. Od njega sve zavisi, pa se on ponaša kao faraon. U stranci je opšti cirkus, jer niko nije siguran u svoju fotelju, a Dačić ih sve prži na tihoj vatri - opisuje naš sagovornik.

Da je zaista vanredno među socijalistima, potvrđuje nam dojučerašnji potpredsednik Novica Tončev.

foto: Zorana Jevtić

- Uopšte ne mogu da dam neko racionalno objašnjenje zašto dosad nije završena konsolidacija svih stranačkih organa. Ovaj prazan prostor je pogodan teren za dokazane šlihtare i lovce u mutnom, ali nama fali jaka, solidarna i vojnički ustrojena organizacija kakav je SPS nekada bio. Moguće je da predsednik Dačić još razmišlja o kriterijumima za izbor, da se ne opeče kao mnogo puta do sada - kaže Tončev.

Prema saznanjima Kurira, Dačić razmišlja i da dodatno zamuti vodu, pa da uvede pravilo da ministri ne mogu da imaju visoke stranačke funkcije, po ugledu na SNS. Statut dozvoljava predsedniku da odlučuje i o broju i o imenima svojih potpredsednika, kao i o svom zameniku.

Ivica ćuti

Dosadašnji potpredsednik SPS Predrag Marković napominje za naš list da je Dačić "takoreći sam preokrenuo bujicu priznavanja Kosova".

- U odnosu na taj ogromni posao, dnevni partijski poslovi padaju u drugi plan - kaže on.

Slično opravdanje ima i Žarko Obradović:

foto: Beta/Nenad Petrović

- Takav je bio raspored događaja. Nije ovo ništa čudno i ne utiče na partiju. Članovi GO mogu u dogovoru sa Dačićem da rade svoj posao. Dačić se nije oglašavao povodom ove situacije u SPS.

Branko Ružić

Dačić sluša voks populi

Dosadašnji potpredsednik SPS Branko Ružić uveren je da će Dačić uvažiti "glas naroda":

foto: Stefan Jokić

- Očekuje nas završetak izbornog ciklusa u našim odborima i izbor IO, što je dalekosežnije i značajnije od samog izbora novog stranačkog rukovodstva. Očekujem da i pitanje rukovodstva bude sagledano u budućem periodu, a na osnovu predloga predsednika Dačića, koji je uvek uvažavao partijski voks populi. Ukoliko neko priželjkuje da se bavi tzv. problemima i odugovlačenjima u SPS, moram da ih razočaram, jer nemaju čime da se bave.

I. Kljajić/ Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track