Najnovije vesti

MINISTAR VUKOSAVLJEVIĆ: Delimo tugu Francuza
Foto: EPA

reagovanje

MINISTAR VUKOSAVLJEVIĆ: Delimo tugu Francuza

Politika
08:57h

BEOGRAD - Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, povodom stradanja katedrale Notr Dama, uputio je danas telegram francuskom ministru kulture Franku Risteru, u kome je istakao da je ovaj spomenik francuske i svetske kulture, vekovima predstavlja deo najdragocenijeg kulturnog i emotivnog pejzaža čitavog čovečanstva, a u Evropi je deo njenog amblematskog identiteta.

"Delimo tugu i zaprepašćenje Francuza zbog ove tragedije.

I srpski narod je proživljavao slične frustracije kada je slučajni plamen skoro sasvim uništio našu svetinju, manastir Hilandar na Atosu u Grčkoj, i kada su bolesni umovi terorista vatri predavali srpske crkve na Kosovu i Metohiji", naveo je Vukosavljević.

"Bilo da su nesreće plod slučajnih okolnosti ili su delo mržnje, one kod svakog razumnog čoveka ostavljaju ožiljak i osećaj gubitka ili štete na nečem opštem, ali i krajnje ličnom", naveo je ministar.

Vukosavljević je naglasio da je francuska kultura doživela udarac, ali njena raskoš i vitalnost garancija su oporavka i Notr Dama i one nadahnjujuće iskričavosti zbog koje je svet ceni i duboko joj se klanja.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...