Najnovije vesti

SLAVKO SIMIĆ: Nacrt rezolucije Prištine korak protiv dijaloga i normalizacije odnosa
Foto: Printscreen/ Youtube

reagovanje

SLAVKO SIMIĆ: Nacrt rezolucije Prištine korak protiv dijaloga i normalizacije odnosa

Politika

Predlog rezolucije kojom Priština optužuje Srbiju za genocid korak je protiv dijaloga i protiv normalizacije odnosa, izjavio je danas Slavko Simić, član Srpske liste i ističe da je izostanak reakcije međunarodne zajednice vid podrške Prištini, što, kako kaže, ukazuje na to da niko ne želi da gradi bolje odnose između Srba i Albanaca.

 

Simić, za RTS kaže da je nacrt rezolucije još jedan agresivni potez koji se priprema protiv Beograda i srpskog naroda.

 

"Njihov plan je vrlo jasan. Nakon što se u kosovskoj skupštini usvoji nacrt rezolucije poslanici će verovatno pokrenuti inicijativu da se usvoji određen zakon kako bi obezbedili mehanizme da se ova rezolucija i oživi. Svaka moguća agresivna inicijativa, svaki mogući agresivni potez priprema se i upotrebljava se protiv Beograda i srpskog naroda", ističe Simić.

 

Ocenjuje da ovakav kontinuirani političko-institucionalni pristup Prištine ne doprinosi poboljšanju odnosa između Srba i Albanaca već kako kaže, potkopava ionako zahlađene odnose Beograda i Prištine.

 

"Potkopava dijalog i potkopava već krhku bezbednosnu i političku situaciju na prostoru Kosova i Metohije", objašnjava Simić.

 

Govoreći o inicijativi za formiranje Međunarodnog tribunala protiv Srbije za navodne zločine počinjene na KiM koji inicira i pokreće predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, Simić navodi da Priština nema pravo da formira Međunarodni krivični sud.

 

"Jedino što Priština može u ovom trenutku je da unutar svojih institucija formira specijalni sud, specijalno odeljenje za ratne zločine koje ne bi imalo nikakvog kredibiliteta", navodi Simić.

 

Ističe da je Srbija pravna država i da kroz Srbiju ne šetaju kriminalci, kao što u Prištini pokušavaju da predstave albanski politički lideri.

 

"Srbija je pravna država, za Srbiju je vladavna prava imperativ i kroz Srbiju se ne šetaju zločinci. Srbija ne štiti kriminalce i ne štiti zločince a drugi neka preispitaju svoje dvorište i neke vide da li je ista takva situacija i kod njih", poručio je Simić.

 

Izostanak reakcije Međunarodne zajednice ocenjuje kao jedan vid podrške Prištini ističući da niko ne želi da gradi bolje odnose između Srba i Albanaca.

"Iza svake ideje, iza svake inicijative stoji neko iz Međunarodne zajednice tako da verovatno postoji neki politički mig za sve ovo što se dešava u poslednjih nekoliko dana. Ne rešavaju se čak ni neke bitne teme. Niko neće i ne želi bolje odnose između Srba i Albanaca", zaključio je Simić.

 

Dodaje da bi želeo da dočeka u narednom periodu da poslanici kosovske skupštine pokrenu inicijativu za formiranje odbora za pomirenje.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...