Najnovije vesti

FABRICI PREDAO IZVEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE O SRBIJI I PORUČIO: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključ za napredak ka članstvu u EU
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

srbija potpuno posvećena dijalogu

FABRICI PREDAO IZVEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE O SRBIJI I PORUČIO: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključ za napredak ka članstvu u EU

Politika

Pitanje normalizacije odnosa Prištine i Beograda je ključno za stabilnost u regionu i to je ključni element u napretku Srbije ka članstvu u Uniji, rekao je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

On je, nakon uručenja Izveštaja premijerki Ani Brnabić, ukazao da je u godišnjem izveštaju EK o našoj zemlji zabeleženo da je Srbija potpuno posvećena dijalogu po pitanju KiM, kao i da treba da nastavi da doprinosi povoljnom ambijentu kako bi se na kraju došlo do pravnoobavezujućeg sporazuma sa Kosovom.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ukazao je i na procenu implementacije čitavog niza ranije postignutih sporazuma i činjenicu da je EK zabeležila u Izveštaju da je Srbija pokazala suzdržanost u reagovanju na takse Prištine.

"Ali, treba (Srbija) da nastavi da doprinosi povoljnom ambijentu kako bi se na kraju došlo do pravnoobavezujućeg sporazuma sa Kosovom. Konstatuje se da je taj sporazum urgentan i ključan kako bi i Srbija i Kosovo* mogli da svako na svom evropskom putu napreduju", naveo je Fabrici.

Fabrici je izjavio da je izveštaj evropske komisije o Srbiji konstatovao da ima napretka u nekim oblastima, ali da ona mora da bude odlučnija i još značajnije da pojača svoje napore u nekim glavnim područjima kao što su jačanje demokratskih institucija i vladavina prava.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Fabrici je na konferenciji za medije posle sastanka s premijerkom Anom Brnabić, kojoj je uručio Godišnji izveštaj Evropske komisije o Republici Srbiji, rekao da su oblasti u kojima treba pojačati reforme pravosuđe i borba protiv korupcije i kriminala i ostvarivanje osnovnih prava.

On je ukazao i na važnost jačanja demokratskih institucija kao što je parlament, "kako bi se obezbedio međupartijski dijalog i obezbedila nadzorna funkcija parlamenta nad izvršnom vlasti".

Fabrici je rekao po pitanju ustavnih promena treba nastaviti saradnju s Venecijanskom komisijom i dodao da to treba završiti u parlamentu.

"Treba dalje raditi na tome radi uspostavljanja nezavisnog i samostalnog pravosudnog sistema", rekao je Fabrici.

Dodao je da je u izveštaju Evropske komisije konstatovano da već drugu godinu nema napretka u slobodi izražavanja.

Fabrici je istakao da je primetno da postoji napredak u razvoju ekonomije, kao i da postoji regionalna saradnja koja treba da bude motor za ceo region.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...