FABRICI POZVAO NA DIJALOG BEZ ODLAGANJA: Sporazum Beograda i Prištine ne može se spolja nametati
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

EU ĆE NASTAVITI DA BUDE POSREDNIK

FABRICI POZVAO NA DIJALOG BEZ ODLAGANJA: Sporazum Beograda i Prištine ne može se spolja nametati

Politika -

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je bez odlaganja potrebno naći sveobuhvatno rešenje između Beograda i Prištine koje bi bilo na korist građana u regionu.

Fabrici je, ponavljajući stav da će EU nastaviti da u tome posreduje i podržava, uputio na reči šefice evropske diplomatije Feredike Mogerini da "status kvo očigledno nije održiv".

"Sveobuhvatan sporazum će utrti put daljim investicijama, privrednom rastu i zapošljavanju. Njegov sadržaj, koji će obuhvatiti sva nerešena pitanja, treba da definišu dve strane", istakao je Fabrici.

Kako je rekao, sadržaj sporazuma čije se rešenje "ne može spolja nametati", mora u potpunosti da bude u skladu sa međunarodnim pravom i pravnim tekovinama EU, kao i da ima podršku regiona, "imajući pri tome na umu potrebu za prosperitetom i opipljivim napretkom na evropskom putu obeju strana".

Odgovarajući na pitanje da li izveštaj EK sadrži i političke ocene, kako je rekla premijerka Ana Brnabić, Fabrici je ponovio uveravanja da je izveštaj činjeničan i izbalansiran, kao i da se zasniva na najrazličitijim izvorima.

"To je ocena ispunjenosti evropskih kriterijuma definisanih u kopenhaškim kriterijumima. EU želi da vidi sprovođenje reformi kojima će se ispuniti kriterijumi EU. Izveštaj nikad nije bio toliko jasan i direktan o pitanjima koja treba rešiti pod hitno i odlučno", zaključio je Fabrici.

(Kurir.rs/Tanjug/Novi magazin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track