BRNABIĆEVA O EU: To je uspešan mirovni projekat (FOTO)
Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije Slobodan Miljević

govorila u londonskoj školi biznisa

BRNABIĆEVA O EU: To je uspešan mirovni projekat (FOTO)

Politika -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je sinoć u Londonu da na EU gleda pre svega kao na uspešan mirovni projekat, kao i na projekat koji donosi veće tržište i saradnju i istakla da je Srbija nesumljivo na evropskom putu.

foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije Slobodan Miljević

Brnabić je, nakon izlaganja u Londonskoj školi biznisa na temu "Pobeđivanje u četvrtoj industrijskoj revoluciji", upitana koji je stav Srbije po pitanju EU, jer Velika Britanija istupa iz nje, konstatovala da idemo u suprotnim smerovima.

Ona je istakla da je njoj kao nekome ko dolazi sa Balkana, koji je prošao kroz veoma teška vremena, EU pre svega mirovni projekat, i to veoma uspešan.

"Najduže vreme nije bilo ratova u Evropi i to zahvaljujući EU", ocenila je Brnabić.

Ona je ukazala i da je Unija mnogo konkurentnija, nego zemlje pojedinačno i podvukla da je Srbija nesumnjivo na evropskom putu.

"EU nudi veće trzište, saradnju. Saradnja bi možda mogla biti bolja, jer Unija pada iza Kine i SAD u ekonomiji. Problem je u tome što se na probleme gleda kao na evropske, a na uspehe kao na nešto lokalno", objasnila je ona.

foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije Slobodan Miljević

Podsetila je da EU nudi zajedničke vizije, razmenu ljudi i ideja, zajedničke istraživačke fondove, koji mogu biti mnogo veći nego u jednoj samoj drzavi.

EU će, prema njenom uverenju, iz aktuelne krize izaći sigurno snažnija.

Upitana o kineskim investicijama u Srbiji Brnabić je istakla da je Kina snažan partner, koji ne dovodi u pitanje evropski put naše zemlje.

"Često smo kritikovani zbog kineskih investicija, ali kada se pogleda gde Kina sve investira, 90 odsto kineskih investicija je otišlo u zapadne evropske zemlje. Sve u šta je investirano kod nas postaće jednog dana svakako evropsko", podvukla je ona.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track