PAKLENI PLAN PRIŠTINE: Hoće da im Finska isporuči generala Pavkovića  posle dve trećine kazne, da mu ponovo sude za ista dela
Ilustracija, Foto: EPA/Srđan Suki

nečuveno

PAKLENI PLAN PRIŠTINE: Hoće da im Finska isporuči generala Pavkovića posle dve trećine kazne, da mu ponovo sude za ista dela

Politika -

BEOGRAD - Tužilac i istražni sudija prištinskih vlasti boravili u Finskoj sa namerom da razgovaraju s haškim osuđenikom bivšim generalom Vojske Jugoslavije Nebojšom Pavkovićem, ali da je on to odbio navodeću i da je državljanin Srbije od koje će tražiti zaštitu, naveo je portal B92.

Navodni planu Prištine je da Pavkovića nakon odslužene dve trećine kazne Finci uhapse po kosovskoj optužnici i da ga isporuče Prištini kako bi mu onda oni ponovo sudili za ista dela.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen/ Youtube

Navodi se da je Pavković pravosnažno osuđen 2014. na 22 godine zatvora za ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji tokom 1999. godine. Proglašen je krivim kao tadašnji komandant Treće armije VJ po svih pet tačaka optužnice - za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva s Kosova u prvoj polovini 1999. godine i kaznu sada služi u Finskoj.

Pavković se predao sudu 2005. godine, a na osnovu pravila Haškog tribunala osuđeni mogu da traže prevremeno puštanje na slobodu nakon što odsluže dve trećine kazne.

(Kurir.rs/B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track