VUČIĆ: Kako lažna kriza?! A odakle da stigne roba Srbima, sa Marsa ili iz litosfere?!
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

teška situacija na kim

VUČIĆ: Kako lažna kriza?! A odakle da stigne roba Srbima, sa Marsa ili iz litosfere?!

Politika -

Priština svojim potezima želi da poruči Srbima na severu da treba da zaborave na Srbiju, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji i odbacio, kao licemerne, navode o lažnoj i veštački izazvanoj humanitarnoj krizi.

Priština, kaže, smata da je samo sever problematična tačka, da Srbi ne treba da kupuju robu iz centralne Srbije, već da će oni da im obezbede sve to isto - ali, ne Jafu iz Crvenke ili pivo iz Zaječara, već pivo iz Peći.

Vučić se, na pres konferenciji, osvrnuo i na izjavu Ramuša Haradinaja da je prošlo vreme "uvoza na silu".

"Ne, nego ćete na silu da ih naterate da jedu albanske čokolade umesto srpskih. Govorimo o nečemu što se ne dešava nigde u svetu u 21. veku", rekao je predsednik.

Kako je rekao, u celom svetu je prirodno da ljudi žele da kupuju robu sa određenim geografskim poreklom.

"Zamislite da u Srbiji zabranimo da se kupuje nemačka ili italijanska voda...".

Odbacio je navode o tome da je humanitarna kriza lažna, ocenjujući ih licemernim.

"Kako mislite da dostavimo hranu Srbima na KiM? Sa Marsa ili iz litosfere? Kako da stigne roba do njih? Ili da kažemo - nikako, naviknite se, nemojte više da jedete čačanski čips, ili Jafu, jedite tuđe prozivode. To nećemo. I šta ćemo sad?", upitao je predsednik.

Dodao je da su predstavnici Prištine i nekim stranim predstravnicima poslali poruku da je reč o lažnoj humanitarnoj krizi.

"To su licemerne i najodvratnije laži i dela međunarodne i dela albanske, pa i dela srpske javnosti, koja u svemu vidi neke zavere", rekao je Vučić.

Poručio je da se prekine sa lažima i zaverama, jer srpski narod samo traži da ostane na ognjištima.

Vučić je rekao i da je Priština juče pokušala da dovođenjem kamiona prodaje robu Srbima na severu KiM, ali da niko nije hteo da kupi ništa.

"Divim se našem narodu. Taj heroizam je ostao nezabeležen kod nas, ali oni zaslužuju ne samo poštovnaje, već i divljenje. Nisu im juče prodali ni kilogram šećera, ni soli. Niko nije nije hteo da kupi ništa, jer su Srbi hteli da im pokažu kakvu robu hoće. I na to imaju pravo", poručio je predsednik Srbije.

Dodao je da je ponosan na Srbe i zbog toga što su na severu bila zatvorena 403 prodajna objekta, odnosno svi, čime su pokazali jedinstvo i protest nenasilnim gandijevskim otporom prištinskim vlastima.

"Oni su bukvalno pokazali da su u stanju da se bore onim metodama kojima su se Albanci borili protiv nas 80-ih i početkom 90-ih godina", rekao je Vučić.

On je naveo da je veoma ozbiljna situacija i u KBC Kosovska Mitrovica, gde nedostaju antibiotici, kao i da je teška situacija u Studentskom centru, dok je snabdevanje pekarskim proizvodima neizvesno.

Dodao je da u privatnim apotekama, za sada, ima lekova.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track