OBRAĆANJE VUČIĆA: Mislim da imamo ime Oliverovog ubice, a Albanci još pojma nemaju! Radoičić nije cvećka, ali ga nije ubio! Konačni cilj Albanaca u 5 tačaka je zauzimanje severa i potpuno proterivanje Srba (KURIR TV)
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

obraćanje sa Andrićevog venca u 11 časova

OBRAĆANJE VUČIĆA: Mislim da imamo ime Oliverovog ubice, a Albanci još pojma nemaju! Radoičić nije cvećka, ali ga nije ubio! Konačni cilj Albanaca u 5 tačaka je zauzimanje severa i potpuno proterivanje Srba (KURIR TV)

Politika -

Snalazićemo se kako znamo i umemo da našem narodu dopremimo hranu, vodu i lekove pa makar postao ozloglašeni evropski Robin Hud... To je taj ludi Vučić koji iz šume doprema hranu, ali naš narod neće ostati gladan! Situacija na severu KiM sve teža, plenjeno je 16 kamiona s robom, vozači privođeni, pucano na kombi - rekao je predsednik Srbije... Završio sam sastanak sa Engelom, naše pozicije o Kosovu potpuno su suprotne

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić obratio se javnosti danas u 11 časova povodom sve teže situacije na Kosovu i Metohiji i svakodnevnih pritisaka na Srbe koji tamo žive.

Obraćanje predsednika usledilo je nakon njegovog sastanka sa Eliotom Engelom, kongresmenom SAD i jednom od najtvrđih albanskih lobista.

1 / 15 Foto: Tv Kurir

- Završio sam sastanak sa Engelom, naše pozicije o Kosovu potpuno su suprotne! Razgovor je bio korektan... - rekao je Vučić pojasnivši da je reč o najvećem zagovorniku albanske nezavisnosti.

On je dodao da je i pored toga važno održavati ovakve kontakte i preneo da mu je Engel rekao nešto jako važno i pametno da "to što je veliki prijatelj Albanaca ne znači da ne želi da bude i prijatelj Srba".

"Ponosan sam na naše ljude na severu Kosova, nisu im juče ni kilo šećera kupili"

Kad je reč o situaciji s taksama Prištine na severu Kosmeta, Vučić je naglasio da je situacija sa srpskom robom veoma teška i kompleksna, da je dosad zaplenjeno čak 16 kamiona s robom, da su vozači kamiona privođeni, da je pucano na kombi...

Predsednik Srbije je objasnio da ako nekom dosad nije bilo jasno to znači da ako vam neko nametne takse 100 odsto to znači da vam je zabranio da trgujete!

- Situacija je izuzetno teška u KBC Kosovska Mitrovica u kojem nema velikog broja lekova, rastvora, antibiotika... kao ni brojnih namirnica za bolesnike poput namaza, pekarskih proizvoda, sardina... Dodao je da u privatnim apotekama, zasad lekova ima. Slično je i u studentskom domu u Mitrovici, u pekarama je stanje takođe teško - rekao je Vučić naglašavajući da je šokiran rečima Ramuša Haradinaja koji je rekao da je "dosta uvoza silom..."

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Silom?! Zamislite da sad nekom kažete nema više austrijskih ili italijanskih voda u Srbiji, u našim radnjama?! Hoćete da jedete srpsku čokoladu i pijete srpsko mleko, e pa ne može... Moraćete da se naviknete na albansko - rekao je Vučić dodajući da naši ljudi dole na severu samo hoće da opstanu na svojim ognjištima i da imaju pravo da za svoj novac kupe ono što žele...

- Ne, nego ćete na silu da ih naterate da jedu albanske čokolade umesto srpskih. Govorimo o nečemu što se ne dešava nigde u svetu u 21. veku", rekao je predsednik.

- Ponosan sam na naše ljude na severu Kosova, nisu im juče ni kilo šećera kupili - rekao je Vučić osvrnuvši se na provokacije iz Prištine koja je kamione pune robe poslala na srpski sever, ali su Srbi ostali dosledni u svom mirnom i gandijevskom protestu - niko im ništa nije kupio, nijedna jedina srpska radnja, kiosk, pekara nisu bili otvoreni... Srbi sa severa su ostali jedinstveni u svom protestu, pokazali šta je jedinstvo, sloga, kako se voli rodna gruda i poručili da ne žele da zaborave svoju Srbiju...

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Divim se našem narodu. Taj heroizam je ostao nezabeležen kod nas, ali oni zaslužuju ne samo poštovanje, već i divljenje. Nisu im juče prodali ni kilogram šećera, ni soli. Niko nije nije hteo da kupi ništa, jer su Srbi hteli da im pokažu kakvu robu hoće. I na to imaju pravo", poručio je predsednik Srbije.

Dodao je da je ponosan na Srbe i zbog toga što su na severu bila zatvorena 403 prodajna objekta, odnosno svi, čime su pokazali jedinstvo i protest nenasilnim gandijevskim otporom prištinskim vlastima. "Oni su bukvalno pokazali da su u stanju da se bore onim metodama kojima su se Albanci borili protiv nas 80-ih i početkom 90-ih godina", rekao je Vučić.

Na pitanje kako će država dostavljati robu Srbima na severu, Vučić je odgovorio: Snalazićemo se kako znamo i umemo da našem narodu dopremimo hranu, vodu i lekove pa makar postao ozloglašeni evropski Robin Hud... To je taj ludi Vučić koji iz šume doprema hranu, ali naš narod neće ostati gladan!

Predsednik je rekao i da Srbija ima saznanja gde je i kako Priština sa stranom agenturom postavljala kamere i busije i presretala dostavu srpske robe preko Raške našem narodu na severu.

O imenu ubice Olivera Ivanovića

- Mislimo da imamo ime nalogodavca i ime izvršioca ubistva Olivera Ivanovića, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio da Srbija neće prekinuti istragu Ivanovićevog ubistva sve dok se ne dođe do materijalnih dokaza.

"Mi vrlo ozbiljno radimo i mi mislimo da imamo i ime ubice i ime izvršioca, a Albanci ga nemaju i pojma nemaju. Oni sprovode svoju politčku istragu sa jedinom željom da okrive okrive Srbe za nešto a ne znaju ni sami šta će", rekao je predsednik Srbije.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kaže da Milan Radojičić nije cvećka, "ali da Radojičić sa sigurnošću, sa svim što je dobijeno od MUP-a i BIA, ni na koji način nije učestvovao u likvidaciji Olivera Ivanovića". "To je potvrđeno kroz različite metode ispitivanja, proveravanja i praćenja pomenutog gospodina", dodao je Vučić.

Poručio je da će Srbija pokušati da dođe do materijalnih dokaza i da izađe u javnost sa tim, kao i da se istraga u Srbiji nikada neće prekidati, sve dok se ne dođe do ubica Olivera Ivanovića.

"Priština potezima želi da poruči Srbima da treba da zaborave na Srbiju"

- Priština svojim potezima želi da poruči Srbima na severu da treba da zaborave na Srbiju, izjavio je Vučić govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji i obacio, kao licemerne, navode o lažnoj i veštački izazvanoj humanitarnoj krizi.

Priština, kaže, smatra da je samo sever problematična tačka, da Srbi ne treba da kupuju robu iz centralne Srbije, već da će oni da im obezbede sve to isto - ali, ne Jafu iz Crvenke ili pivo iz Zaječara, već pivo iz Peje, kako oni kažu...

Odbacio je navode o tome da je humanitarna kriza lažna, ocenjujući ih licemernim. "Kako mislite da dostavimo hranu Srbima na KiM? Sa Marsa ili iz litosfere? Kako da stigne roba do njih? Ili da kažemo - nikako, naviknite se, nemojte više da jedete čačanski čips, ili Jafu, jedite tuđe prozivode. To nećemo. I šta ćemo sad?", upitao je predsednik.

Dodao je da su predstavnici Prištine i nekim stranim predstavnicima poslali poruku da je reč o lažnoj humanitarnoj krizi. "To su licemerne i najodvratnije laži i dela međunarodne i dela albanske, pa i dela srpske javnosti, koja u svemu vidi neke zavere", rekao je Vučić. Poručio je da se prekine sa lažima i zaverama, jer srpski narod samo traži da ostane na ognjištima.

O albanskom lobisti Engelu

- Nadam se da će poruke Eliota Engela u Prištini doprineti stvaranju uslova za nastavak dijaloga, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora u Beogradu sa američkim kongersmenom.

Vučić je preneo i da mu je Engel, koji važi za jednog od najaktivnijih i "najtvrđih" albanskih lobista u Vašingtonu, rekao "dobru rečenicu - da to što je veliki prijatelj Albanaca ne znači da ne želi da bude i prijatelj Srba".

"Nadam se da ćemo to u budućnosti moći i da vidimo", rekao je predsednik Vučić na vanrednoj pres konferenciji povodom situacije u vezi sa snabdevanjem na severu KiM.

Vučić je rekao da su on i Engel tokom današnjih razgovora izneli potpuno različite pozicije po pitanju odnosa prema KiM, ali da su imali korektan razgovor.

"On je jedan od najznačajnijih zagovornika nezavisnosti Kosova i protagonista nezavisnosti Kosova. Govorili smo koliko je važno da nastavimo razgovore i dijalog i da je to važno za dobre srpsko-albanske odnose i stabilnost u celom reigonu. Nadam se da će njegove poruke u Prištini doprineti ubrzanom stvanju uslova za nastavak dijaloga", kazao je Vučić. Videćemo, dodaje, da li je to realno. "Ali, što pre nastavimo dijalog, to će doprineti smanjivanju tenzija na celom KiM, a to je od značaja za sve nas i da te tenzije budu dramatično niže nego što je to slučaj danas", naglasio je predsednik.

Vučić je rekao da je sa Engelom razgovarao i o drugim temama, od slučaja braće Bitići do NATO agresije. "Razgovarali smo svako iz svog ugla, ali na civilizovan način", rekao je Vučić. On je istakao da je važno da Srbija održava kontakte sa Spoljnopolitičkim odborom američkog Kongresa i Engelom lično.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track