ČUVAĆE GA 4.000 SPECIJALACA I SNAJPERISTI, A ON IMA SAMO JEDNU ŽELJU: Makron lično zatražio da stane pred ovu Srpkinju! U Beograd dolazi bez supruge Brižit
Foto: Kancelarija predsednika, Predsedništvo

uoči posete francuskog predsednika

ČUVAĆE GA 4.000 SPECIJALACA I SNAJPERISTI, A ON IMA SAMO JEDNU ŽELJU: Makron lično zatražio da stane pred ovu Srpkinju! U Beograd dolazi bez supruge Brižit

Politika -

BEOGRAD - Zvaničnom Parizu ne smeta eventualna razmena teritorija ili promena linije razgraničenja ukoliko se Beograd i Priština o tome dogovore i to prihvate svi u regionu, poručeno je iz Jelisejske palate pred posetu predsednika Francuske Srbiji.

Kako pišu Novosti, takođe su istakli da nije ni na Francuskoj, ni na Nemačkoj, ni na EU da nameću rešenje, ali će sa svoje strane sve pokušati da dijalog ponovo započne.

foto: Kancelarija predsednika, Predsedništvo

Od posete Emanuela Makrona očekuje se da osnaži emocije koje postoje između dva naroda, što će se naročito ogledati u dočeku na Kalemegdanu i predviđenom obraćanju dvojice državnika, navodi list. Oni će, uz otkrivanje obnovljenog Spomenika zahvalnosti Francuskoj, obići i spomenik braniocima Beograda, a u Jelisejskoj palati ističu da je Makron lično zatražio da se pokloni senima Milunke Savić.

"Francuska insistira na čvrstim prijateljskim vezama sa Srbijom i na poštovanju izuzetne žrtve srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. Istovremeno, izražavamo želju za prevazilaženjem nerazumevanja iz 1999. godine", navode u Jelisejskoj palati.

Kada je reč o Kosovu, izvori iz sedišta šefa francuske države naglašavaju važnost toga što je predsednik Srbije više puta potvrdio želju da se dijalog nastavi i ističu nerazumevanje za stoprocentne takse koje je uvela Priština i koje treba da budu ukinute.

foto: Kancelarija predsednika, Predsedništvo

U Jelisejskoj palati, takođe, ističu i da predsednik Makron u Srbiju dolazi s porukom da je Srbiji mesto u EU i da Francuska podržava evropske integracije naše zemlje. Preciziran je stav da proces proširenja i unutrašnja reforma EU treba da teku paralelno, što je pozicija koju zastupa i Berlin.

Pariz će istovremeno od EK zatražiti izradu nove strategije o proširenju koja bi trebalo da obuhvati realnost evropske perspektive i očekivanja, s jedne strane, i zahtevnosti u konkretnom sprovođenju reformi, s druge.

U Parizu, pišu Novosti, mnogo očekuju od ove posete u pravcu jačanja bilateralnih odnosa, ističući takođe da to nije zamena za evropski put.

Kada je reč o odnosu Srbije i Rusije, u Parizu naglašavaju da u potpunosti razumeju postojanje ovih tradicionalno jakih veza.

"I Francuska nastoji da obnovi veze sa Moskvom. Nema razloga da nam to smeta. U regionu su sve prisutnije i Kina i Turska , ali mi ne gledamo kako to da smanjimo, već kako da ojačamo naše prisustvo"", ističu izvori u Jelisejskoj palati.

Politika piše da će tokom posete francuske delegacije, pored političkog segmenta, posebna pažnja biti posvećena poeziji i muzici koje svedoče o trajnosti srpsko-francuskih odnosa .

Prema rečima profesora Fakulteta za kulturu i medije Milivoja Pavlovića, francuska delegacija će čuti dve najpoznatije pesme iz Prvog svetskog rata - "Tamo daleko" i "Kreće se lađa francuska", kao i dosta mlađu ""Pesmu francusko-srpskog prijateljstva", nastalu pre tri decenije.

Tokom posete i sporazumi o vojnoj saradnji

Makron u ponedeljak stiže u posetu Beogradu, a tokom njegovog boravka Srbija i Francuska potpisaće 20 sporazuma, od kojih je pet iz oblasti naoružanja i vojne opreme. Pomoćnik ministra odbrane u Sektoru za materijalne resurse, Nenad Miloradović, rekao je na RTS da Srbija i Francuska imaju potpisan sporazum o strateškom partnerstvu i da već sarađuju. Podseća I da su nabavljeni "Erbasovi" helikopteri. Pre dve godine od francuskih proizvođača nabavljeno je više stotina optoelektronskih uredaja, a Miloradović ističe da se saradnja odnosi na proizvode najvišeg tehnološkog nivoa.

Kada je reč o nabavci novih sistema naoružanja, Miloradović navodi da je konkretno reč o PVO sistemu "mistral" za koji kaže da je jedan od najboljih u svetu. Planirano je da se taj sistem integriše u sistem PASARS čime će se sposobnost Vojske Srbije značajno podići. Srbija i Francuska zajedno učestvuju i u mirovnim misijama.

Pesma je izvedena i pred nekadašnjim predsednikom Francuske Fransoa Miteranom, a kaseta sa snimkom proletos je dostavljena organizatorima dočeka predsednika Makrona.

Francuskog predsednika će, inače, u Beogradu čuvati 4.000 specijalaca a mere bezbednosti biće na najvišem nivou. Nekoliko destina francuskih bezbednjaka već je stiglo u našu zemlju a jedan broj će doći zajedno sa Makronom, piše Blic, navodeći da francuski lider stiže u Beograd sam - bez supruge Brižit.

Za potrebe Makronovog obezbeđenja biće angažovani i pripadnici vojske i policije, među kojima i snajperisti. Ulice kojima se bude kretala kolona sa vozilima francuske delegacije biće u etapama zatvarane.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track