MILOŠ JOVANOVIĆ ZA KURIR Vođe protesta su pokazale neodgovornost! Evo šta kaže o kolaciji DSS sa Šapićem
Foto: Beta/Miloš Miškov

predsednik DSS

MILOŠ JOVANOVIĆ ZA KURIR Vođe protesta su pokazale neodgovornost! Evo šta kaže o kolaciji DSS sa Šapićem

Politika -

Hoću da konačno uredimo Srbiju i znam tačno od čega mora da se krene! Izboriti se sa partitokratijom kroz izmenu izbornog sistema i omogućavanje ljudima da glasaju za kandidate po imenu i prezimenu, iskoreniti korupciju kroz osetno pooštravanje kaznene politike za dela sa koruptivnim elementom, kao i uvođenje novih mehanizama poput instituta agenta-provokatora.

Definisanje ozbiljne strategije za reindustrijalizaciju zemlje bez koje ne može biti jake ekonomije, veće zaposlenosti i osetnijeg dizanja životnog standarda, kao i niz drugih mera koje se tiču zdravlja, sistema odbrane, prosvete i politike u oblasti kulture. Ovim rečima Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, započinje razgovor za Kurir.

Parlamentarni izbori će biti sledeće godine, najverovatnije u martu. Kakav je vaš stav? Da li izlazite ili ne izlazite?

Prilično je jasno da je mnogo teže bojkotovati izbore koji se održavaju u redovnom terminu i mi se za njih uveliko spremamo. Konačnu odluku ćemo doneti onda kada izbori budu raspisani, na Glavnom odboru stranke, kako nam to i sam statut nalaže, i donećemo je uzimajući u obzir celokupnu političku situaciju koja tada bude vladala.

Šta mislite o odluci SZS da bojkotuje izbore i učestvovanje u parlamentu?

Koliko znam, niko još nije doneo odluku o eventualnom bojkotu izbora, pa ni deo opozicije koju pominjete. Što se Narodne skupštine tiče, mislim da je odluka o bojkotu bila ispravna i da na njoj treba jednostavno istrajati do kraja ovog skupštinskog saziva.

Šta mislite o ostatku opozicije? Protesti su utihnuli, neki lideri su se dodatno diskreditovali, kakva je dalje politička sudbina Saveza za Srbiju?

Protesti su bili legitimni i trebalo je učiniti sve da oni daju rezultat - prvenstveno u medijskoj sferi kroz obezbeđivanje političkog pluralizma kojeg, nažalost, nema ili bar nema u dovoljnoj meri. Rekli smo više puta kako tim protestima valja pristupiti, ali za naše predloge očigledno nije bilo sluha. Sve u svemu, čini mi se da je pokazana jedna ogromna neodgovornost, i prema građanima i prema zemlji.

Prognoze istraživanja su da DSS u koaliciji sa SPAS prelazi cenzus. Da li su vaši dobri odnosi sa Aleksandrom Šapićem rezultirali nekim konkretnim dogovorom o potencijalnoj koaliciji?

Odnosi jesu dobri, što je samo po sebi nesvakidašnje na srpskoj političkoj sceni. Ali baš zbog toga se ne treba zaletati. Ima još vremena. Uostalom, ne radi se ovde o cenzusu, već o tome da li se nešto može graditi za Srbiju na duže staze.

Postoje spekulacije da bi u koaliciju sa DSS ušli Velja Ilić i Tomislav Nikolić. Kako to komentarišete?

Nemam običaj da komentarišem spekulacije, naročito ne kada su ovako nategnute.

O Makronovoj poseti VAŽNI SU INTERESI

Vi ste studirali i magistrirali na Sorboni. Kako komentarišete posetu francuskog predsednika Srbiji?

- Ta poseta bi mogla sa srpskog stanovišta da bude uspešna samo ukoliko se danas suprotstavljeni interesi i stavovi Srbije i Francuske o najvažnijim političkim pitanjima približe srpskim. Spoljna politika Srbije, pa time i bilateralni odnosi sa Francuskom ne treba da se zasnivaju na očuvanju nekadašnjih prijateljskih odnosa po svaku cenu, već u skladu sa današnjom podudarnošću interesa naše dve države, imajući u vidu stav Francuske o nezavisnosti Kosova i njeno učešće u NATO agresiji 1999. U krajnjem slučaju, današnja Francuska nije ona država koju smo poznavali iz istorije, književnosti ili filmova.

S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track