Najnovije vesti

DRECUN OTKRIVA: Postoje novi dokazi protiv Ramuša Haradinaja! Posedujemo Haradinajev ratni dnevnik, tamo su opisani jezivi zločini!
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević, Zorana Jevtić

reagovanje

DRECUN OTKRIVA: Postoje novi dokazi protiv Ramuša Haradinaja! Posedujemo Haradinajev ratni dnevnik, tamo su opisani jezivi zločini!

Politika

Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da postoje novi dokazi protiv Ramuša Haradinaja koje će obelodaniti u toku sledeće nedelje.

On u razgovoru za RTS podseća da je Haradinaju dva puta suđeno za zločine nad Srbima i nealbancima, kao i da je oba puta oslobođen, ali ističe da je situacija za njega sada drugačija.

Drecun navodi da su se pojavili neki novi elementi - ubistvo Albanaca od strane Ramuša Haradinaja i njegovih terorista.

On je pokazao originalna dokument iz štaba komande operativne zone Dukađin i istakao da je to izveštaj o ljudima koji su ubijeni i zbog čega su ubijeni, a reč je o Albancima.

"Evo odgovora na pitanje gde su mnogi nestali Albanci. Ovo je dokument su zaplenile naše snage bezbednosti koji je čak i rukom pisan. U njemu je spisak 30 Albanaca. Oni su bili pripadnici policije Republike Srbije i zbog toga su i likvidirani od strane grupe Ramuša Haradinaja. Ne znam zašto nije pokazan sudu", navodi Drecun.

Podseća na slučaj "bunker" gde je otkrivena masovna srpska grobnica sa najmanje desetak tela.

"Najsurovije je likvidirana petočlana porodica sa troje dece od 13, 16 i 17 godina. To nije jedina masovna grobnica, ima ih još. O njima se znalo i ranije ali se ćutalo, nije bilo ni reči u prethodnim sudenjima", ističe on.

Navodi da je Kfor napravio uviđaj, da je mesto zločina fotografisano, da je došao i forenzički tim iz Švedske ali da je iz samo njima znanog razloga i taj slučaj kao i mnogi drugi stavljen u fioku.

foto: Printscreen/Youtube

Dodaje da Beograd poseduje i ratni dnevnik Haradinaja i da je Srbija Tužilaštvu Specijalnog suda ustupila novu dokumentaciju da bi ukazali na mogućnost podizanja optužnice na osnovu novih dokaza.

Istiće da je u komandnoj odgovornosti Ramuša Haradinaja počinjeno 987 događaja silovanja, ubistva, masakriranja.

"Utvrdili smo da je u operativnoj zoni Dukađin teroristička OVK tada bila podeljena na šest, odnosno sedam operativnih zona. Zonom Dukađin, deo Metohije, je komandovao Ramuš Haradinaj, a 131. brigadom u toj zoni Daut Haradinaj. U toj zoni je bilo najviše zločina. Utvrdili smo preko 987 dogadaja, mučenja, ubistva, silovanja, kidnapovanja", rekao je Drecun.

foto: Profimedia, EPA

Ramuš Haradinaj bi danas trebalo da bude saslušan u Specijalnom sudu za zločine koje su počinili bivši pripadnici tzv. OVK nad srpskim i nealbanskim stanovništvom.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...