SRBIJA MORA DOBITI SEVER KOSOVA! BIVŠI ŠEF CIA: Problem ne može biti rešen tako što bi Srbiji bilo oduzeto sve
Foto: Printskrin / You Tube

razgraničenje kosova

SRBIJA MORA DOBITI SEVER KOSOVA! BIVŠI ŠEF CIA: Problem ne može biti rešen tako što bi Srbiji bilo oduzeto sve

Politika -

Kosovska kriza mogla bi da bude rešena tako što će centralnoj Srbiji biti pripojen sever Kosova i Metohije, a srpskim svetinjama na jugu treba dati poseban status pod kontrolom Ujedinjenih nacija.

Neophodne promene

Ovo kaže Stiven Majer, bivši šef američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), koji upozorava da je Kosovo "zamrznuti konflikt koji može lako da eksplodira" i da ne vidi drugačiji način da se iz njega izađe osim da obe strane učine ustupke. Prema njegovim rečima, ukoliko se potegne tema severa Kosova, onda tema mora da bude i pravo na samoopredeljenje Srba u Republici Srpskoj.

foto: Printskrin / You Tube

Majer naglašava da se dijalog Beograda i Prištine mora nastaviti pod drugačijim političkim okolnostima.

- Beograd i Priština moraju da razgovaraju bez posrednika. Briselski sporazum je mrtav, i ako Beograd i Priština sada žele napredak, moraju da poruče velikim silama da se ne mešaju. To važi i za Sjedinjene Američke Države, i za Evropsku uniju, iza Rusku Federaciju. Kosovo i Metohija je već "zamrznuti konflikt" i, kako stoje stvari, osta- će takvo. Ne vidim način da se iz toga izađe. Obe strane moraće da prave ustupke. Mislim da po konačnom sporazumu oblast severno od Ibra mora da pripadne Srbiji. I mislim da će Srbiji biti ekstremno teško, ako ne i nemoguće, da povrati ostatak Kosova. Sveta i istorijska mesta srpske zajdnicejužno od Ibra moraju da budu pod posebnim međunarodnim nadzorom, verovatno Ujedinjenih nacija. No, UN bi trebalo da se postara i za preseljenje Srba koji žive u tom delu Kosova, a koji ne žele da žive pod kosovskom vladom, rekao je Majer.

Američki stručnjak dodaje da, ukoliko se potegne pitanje oblasti severno od Ibra, moraju se na sto staviti i druge teme.

- Preševska dolina" mora takođe biti tema, a u nekoj daljoj budućnosti i Republika Srpska. Poenta je da sadašnji putevi ne vode nikuda. Setite se američkih uplitanja, svaki put kada su se SAD ovde pojavile, bio je haos. Američki političari zaista ne razumeju dubinu i razmere sadašnje etničke dinamike, naglašava Majer.

foto: Printskrin / You Tube

Uvažavanje Srbije

Milisav Paić, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, komentarišući ove navode kaže da Majer shvata da ne može biti trajnog mira i stabilnosti u Jugoističnoj Evropi bez uvažavanja legitimnih interesa Srbije.

- U tom smislu, saopštenje Kvinte, koja poziva na dijalog uprkos taksama Prištine, pokazuje nervozu promotera kosovske nezavisnosti jer njihova politika Svršenog čina ne funkcioniše onako kako su očekivali. To potvrđuju i brojne izjave bivših činovnika američke administracije, kao što su Edvard Džozef, general Ben Hodžis, Danijel Frid i drugi, koji stereotipnim izjavama o "malignom uticaju" Rusije nude Srbiji evroatlantske integracije uz prethodno priznanje "Kosova". Strpljivom i mudrom politikom Srbija će doći do rešenja koje sugeriše Majer, uveren je Paić.

General VladimirLazarević kaže daje ovo najzad jedna izjava sa Zapada koja pominje i interese i prava srpskog naroda.

- Kamo sreće da i najodgovorniji međunarodni činioci počnu da razmišljaju o rešavanju "srpskog nacionalnog pitanja". I njima mora biti jasno da bez rešavanja tog pitanja nema mira u ovom delu Evrope. Naravno, nije loša ideja da Beograd i Priština sami rešavaju probleme bez mentora, zaključuje Lazarević.

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track