NAJNOVIJA ANALIZA INSTITUTA ZA BLISKOISTOČNE I BALKANSKE STUDIJE: Tirana i Priština sijamski povezani režimi koji generišu krizu! Tačijevi plaćenici pohrliće u Prištinu uoči izbora
Foto: EPA

IFIMES

NAJNOVIJA ANALIZA INSTITUTA ZA BLISKOISTOČNE I BALKANSKE STUDIJE: Tirana i Priština sijamski povezani režimi koji generišu krizu! Tačijevi plaćenici pohrliće u Prištinu uoči izbora

Politika -

LJUBLJANA - Analitičari Međunarodnog instituta za blikoistočne i balkanske studije (IFIMES) u Ljubljani očekuju da će "aktuelni režim" u Prištini doživeti poraz na predstojeći prevremenim izborima, što će, kako ističu, biti podsticaj za ubrzani pad s vlasti albanskog premijera Edija Rame.

Ocenjujući situaciju na kosovskoj teritoriji i u Albaniji najtežom, gde su na vlasti, kako kažu, "dugogodišnji režimi" Hašima Tačija (DPK), a u Albaniji predsednik vlade Edi Rama (PS), analitičari ukazuju da na događaje na Kosovu i Albaniji se ne moze gledati izolovano jer se radi o "dva sijamski povezana režima koji redovno generišu krize".

Edi Rama i Hašim Tači generišu krizu na Kosovu, a kriza sa Kosova generiše krizu u Bosni i Hercegovini, ističe se u analizi IFIMES i ukazuje da je zbog toga ključno da novi specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Metju Palmer prvo stabilizuje situaciju u Albaniji i na Kosovu, odnosno sa albanskim političkim rukovodstvom, jer, kako ističu, dok se to ne dogodi ne može se očekivati ozbiljniji napredak na Balkanu.

Prema navodima analitičara (ne)iznenađuje nedavna najava Francuske, Holandije i Danske, da se protive proširenju Evropske unije, odnosno započinjanju pregovora o članstvu EU sa Albanijom, iako je Evropska komisija dala preporuku da se krene u taj proces.

Zbog toga je, ističu, Rama aktivno bio uključen u pokušaje uveravanja opozicionih stranaka na Kosovu, da izbegnu prevremene izbore i formiraju novu vladu, ali na kraju je to bilo ignorisano.

Rama je, ističu analitičari, svestan činjenice, da će poraz Tačija na izborima značiti kraj za obojicu.

"Pad režima Hašima Tačija će početi da razotkriva kriminalnu i koruptivnu hobotnicu Edija Rame, čiji je sastavni deo i kosovski ogranak. Način delovanja Tačija i Rame je skoro identičan. Koncept delovanja je pljačkanje javnih resursa, zastrašivanje građana i političkih oponenata, izborne prevare, kupovina izbora, obmanjivanje međunarodne zajednice, stalno produkovanje kriza i konfrontacija sa opozicijom kako bi u takvom ambijentu 'kontrolisanog haosa' uspeli vladati sa enormnom količinom 'prljavog' novca, navodi se u najnovijoj analizi IFIMES-a.

Pri tome su, navodi se, kriminal i korupcija postali ne samo način vladanja nego i način života.

Predstojeći prevremeni parlamentarni izbori, ističu analitičari, razotkriće mrežu Tačijevih plaćenika. Razotkriće se, kažu, ko će od visokih međunarodnih i zvaničnika pojedinih država tokom septembra posetiti Kosovo i tako će se pokazati ko radi i ko su Tačijevi "plaćenici".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track