AMBADORKA ČEN BO POZDRAVILA ČELIČNO PRIJATELJSTVO DVE ZEMLJE: Kineski narod će večno pamtiti dragocenu podršku Srbije
Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

svečana akademija u centru sava

AMBADORKA ČEN BO POZDRAVILA ČELIČNO PRIJATELJSTVO DVE ZEMLJE: Kineski narod će večno pamtiti dragocenu podršku Srbije

Politika -

BEOGRAD - Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo rekla je danas da 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine predstavlja i 70 godina neprekidnog produbljivanja odnosa Srbije i Kine i izrazila zahvalnost Srbiji na njenoj stalnoj podršci.

foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

"Samo pet dana nakon osnivanja nova Kina je iz Beograda dobila zvanično priznanje... bez obzira na promene u međunarodnom okruženju Srbija je uvek podržavala politiku jedne Kine i kineski narod u odbrani suvereniteta i integriteta. Kineski narod će večno pamtiti ovu dragocenu podršku", rekla je Čen Bo u govoru na početku Svečane akademiije u centru Sava, kojom se obeležava 70 godina od osnivanja Narodne republike Kine.

Na otvaranju je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je na početku govora istakao da Kina nema pouzdanijeg i iskrenijeg partnera od Srbije. Vučić je ukazao da tome svedoče brojni zajednički projekti od Pupinovog mosta, do pruge do Budimpešte, kao i, pre svega, Železare Smederevo.

foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

"Kina je spasila našu Železaru", rekao je predsednik Srbije u obraćanju na početku Svečane akademije i posebno se zahvali kineskom predsedniku Si Djinpingu na njegovom zalaganju.

Čen Bo je rekla da 70 godina osnivanja Narodne Republike Kine predstavlja kratak period u više godina dugoj istoriji Kine ali da je to bio izuzetan period u toku koga je Kina ostvarila izuzetan uspeh, dospela do druge svetske ekonomije i izbavila 700 miliona Kineza iz siromaštva.

Ambasadorka je dodala da je Kina, suočena sa izazovima protekcionizma i pada svetske ekonomije, nastavila da održava stabilnost privrednim rastom i da je prepoznata kao sidro stabilnosti svetskog ekonomskog razvoja.

Kina je svesna svoje odgovornosti prema svetu, rekla je ambasadorka.

"Odlučno i svečano obećavamo da nikad nećemo tražiti hegemoniju, predlažemo inicijativu Pojas i put .... zalažemo se za podizanje zajedničkog propsepriteta svih zemalja na temiljima na kojima sve strane pobeđuju", rekla je ona.

foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Govoreći o inicijativi Pojas i put rekla je da je tom inicijativom počela nova era odnosa Kine i Srbije i nabrojala razne zajedničke projekte kao što su most Beograd-Borča, autoput Miloš veliki, Železaru Smederevo, stari rudnik u Boru.

"Kinezi kažu da oni koji imaju isti ideal planine i mora ne predstavljaju razdaljine, " rekla je ona.

Izrazila je uverenje da će pod rukovodstvom predsednika Si Đinpinga i predsednika Aleksandra Vučića kineski i srpski narod biti još više ujedinjen i još više pomagati jedan drugog, završivši govor sa "Živelo čelično prijateljstvo naše dve zemlje".

Svečanosti pored Vučića i kineske ambasadorke prisustvuju premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri ;Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Zoran Djordjević, Aleksandar Antić, Goran Trivan, Nenad Popović, direktor Kancelarije za KiM Marko Djurić. ; Posle višegodišnjeg gradjanskog rata izmedju komunističkih i nacionalnih snaga, lider komunista Mao Cedung proglasio je 1. oktobra 1949. godine uspostavljanje Narodne Republike Kine.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track