Najnovije vesti

VANREDNI PARLAMENTARNI IZBORI NA KIM: Pravo glasa u deset srpskih opština ima 117.808 birača
Foto: Nebojša Mandić

kosovo i metohija

VANREDNI PARLAMENTARNI IZBORI NA KIM: Pravo glasa u deset srpskih opština ima 117.808 birača

Politika

Na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji, koji se održavaju u nedelju, 6. oktobra, za deset garantovanih poslaničkinh mesta za Srbe u kosovskom parlamentu boriće se četiri liste sa srpskim kandidatima, a pravo glasa u deset srpskih opština ima 117.808 birača.

Srpsku zajednicu na ovim izborima predstavljaju Srpska lista, koja ima podršku države Srbije i na čelu je svih deset srpskih opština na KiM, Partija kosovskih Srba iz Leposavića, koalicija Sloboda sa sedištem u Gračanici, kao i Samostalna liberalna stranka iz Gračanice.

Predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore na Kosovu počela je 25. septembra i završava se večeras u ponoć, od kada počinje izborna tišina.

Prema kosovskim zakonima, za 100 poslaničkih mesta nadmetaće se kandidati albanskih političkih stranaka, dok je za pripadnike manjinskih zajednica - srpske, bošnjačke, turske, goranske, romske, aškalijske i egipatske - rezervisano 20 poslaničkih mesta, od kojih je deset garantovano za Srbe.

Srpska lista je do sada imala devet od deset srpskih poslaničkih mesta, a jedan je pripadao predsedniku Samostalne liberalne stranke Slobodanu Petroviću.

Prevremeni izbori su raspisani nakon što je šesti saziv kosovskog parlamenta raspušten u avgustu, pošto je premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj 19. jula podneo ostavku zbog poziva Specijalnog suda u Hagu.

Oktobarski izbori su sedmi parlamentarni izbori na KiM i svi su do sada, posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, održani kao vanredni.

Najduže su u kosovskoj skupštini bili poslanici koji su izabrani 2010. godine, dok je Haradinajeva vlada bila najkraće na vlasti - nepune dve godine.

Centralna izborna komisija (CIK) objavila je da pravo glasa ima 1.937.868 glasača, a od toga se 117.808 glasača nalazi na biračkim spiskovima u deset opština u kojima većinsko stanovništvo čine Srbi.

Prema kosovskim zakonima, glasa se direktno za željenog kandidata, a svaki građanin sa pravom glasa ima pravo da zaokruži najviše pet od ponuđenih kandidata na listi. Prebrojavanje glasova se obavlja u samom biračkom centru, a nakon toga se izborni materijal zapisnički predaje opštinskoj izbornoj komisiji, koja ga transportuje u Centar za prebrojavanje glasova u Kosovu Polju.

Oko 50.000 Srba glasalo je na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu pre dve godine. Tada su na izborima učestvovale tri srpske partije, a najviše glasova je osvojila Srpska lista, koja je osvojila 44.578 glasova.

SL je tako obezbedila devet od deset garantovanih poslaničkih mandata, dok je jedan osvojila Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića. Partija Kosovskih Srba je na tim izborima osvojila 0,29 odsto.

Na tim izborima pobedila je koalicija Demokratska partija Kosovo (DPK), Alijansa za budućnost Kosova (ABK) i Incijativa za Kosovo (IK) koja je osvojila je 33,74 odsto glasova odnosno 245.646 glasova.

Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija je na tim izborima dobio 200.138 glasova (27,49 odsto).

Na trećem mestu bila je koalicja Demokratski savez Kosova (DSK), Alijansa novo Kosovo (ANK) i Alternativa sa osvojenih 25,53 odsto, odnosno 185.892 glasa.

Na lokalnim izborima u oktobru 2017. godine Srpska lista je pobedila u svih deset opština sa srpskom većinom na KiM.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...