OVO JE NOVI AMERIČKI ČOVEK ZA KOSOVO I METOHIJU: Grenela hteli da proteraju iz Nemačke, kao ambasador pravio razne ispade! Već se sastajao sa Tačijem, a evo šta to znači za Srbiju
Foto: EPA/Salvatore Di Nolfi

kontroverzna osoba

OVO JE NOVI AMERIČKI ČOVEK ZA KOSOVO I METOHIJU: Grenela hteli da proteraju iz Nemačke, kao ambasador pravio razne ispade! Već se sastajao sa Tačijem, a evo šta to znači za Srbiju

Politika -

Američki predsednik Donald Tramp imenovao je Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine. Javnosti je poznat od ranije i u vezi sa Kosovom, ali i kao aktuelni američki ambasador u Nemačkoj, a iako je mlad, već dugo je u političkim vodama i smatra se Trampovim čovekom od poverenja.

foto: EPA

Kako tumačiti njegov izbor i šta će to značiti za poziciju Srbije?

Grenelov izbor, nakon prethodnog imenovanja diplomate Metujua Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan, govori u prilog već duže vreme vidljivim težnjama SAD da pojačaju svoj uticaj u rešavanju kosovskog pitanja.

On je skoro dve decenije bio je glavni savetnik za komunikacije zvaničnicima na federalnom, državnom, lokalnom i međunarodnom nivou, a ambasador u Nemačkoj je od 8. maja 2018. godine.

Upravo je u Berlinu Grenel zabaležio diplomatske ispade, a spekulisalo se i da je zbog svojih izjava o podršci jačanju desnice i "mešanja u unutrašnju politiku" mogao da bude proglašen personom "non grata".

Budući da je dobar poznavalac prilika u Nemačkoj, njegov odabri za "američkog specijalca" u dijalogu o Kosovu posebno je zanimljiv ako se u obzir uzme činjenica da su stavovi Nemačke i SAD po pitanju razgraničenja Kosova udaljeni - Berlin javno protiv, Vašington otvoreno za.

Kontroverze na ambasadorskoj poziciji

Grenelov rad na mestu ambasadora u Nemačkoj smatra se kontroverznim, prenosi Glas Amerike. On je izazvao bes zemlje domaćina zbog mešanja u nemačku politiku, a potpredsednik Liberala (FDP) Volfgang Kubicki čak je zahtevao i njegovo proterivanje.

Odmah po dolasku u Berlin našao se na udaru kritika zbog komentara da bi nemačke kompanije trebalo da prestanu da posluju sa Iranom, pošto je Tramp povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015.

U intervjuu za desničarski medij "Brajtbart njuz" izjavio je da želi da "osnaži" evropsku desnicu posle čega su ga kritikovali političari iz nemačke vladajuće koalicije, ali i opozicije, a nemačka vlada najavila da će tražiti zvanično pojašnjenje tog stava.

foto: AP

Kubicki je izjavio da bi ministar spoljnih poslova „trebalo da Ričarda Grenela odmah proglasi personom non grata“. Jer: „onaj ko se kao američki diplomata ponaša kao visoki komesar jedne okupacione sile, taj mora da nauči da i naše strpljenje ima granica."

Poslanik SPD u Bundestagu Karsten Šnajder nazavao je Grenela "potpunim diplomatskim promašajem“: „Sve to više podseća na junačenje nekakvog neotesanog čoveka.“

Osim toga, Grenel je upao u oči izjavom da želi da ojača "konzervativce u celoj Evropi", što je ocenjeno kao neuvijena najava da namerava da podstiče desnopopulističke stranke. Grenel se umešao i u raspravu o izgradnji gasovoda Severni tok 2, i u jednom pismu zapretio američkim sankcijama firmama koje učestvuju u izgradnji, s obzirom da taj projekat, prema njegovom mišljenju, dovodi Ukrajinu u loš položaj i povećava opasnost od ruske intervencije.

Odlučujući sastanak sa Tačijem

Grenel, međutim, nije potpuno nova figura ni kada se govori o Kosovu. Njegovo ime pojavilo se u kontekstu dijaloga još prošlog decembra kada se, kako je pisao Vašington post, u Berlinu sastao sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem.

List je u tom članku Grenela nazivao Trampovim "čovekom od poverenja", a Tači je upravo njemu tada navodno obećao povlačenje odluke o tarifama na srpsku robu, prenosi Glas Amerike.

Priština, međutim, nije zvanično najavila sastanak, na kojem je Grenel, prema američkim zvaničnicima, navodno pozvao na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i direktne pregovore.

Sastanak Tačija i Grenela dogodio se nekoliko dana pošto je Tramp uputio pisma Tačiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojima je naveo da su Sjedinjene Države spremne da pomognu naporima "u postizanju sporazuma koji bi uvažio interese i Kosova i Srbije".

Reakcije na imenovanje Grenela

Odluku Trampa o imenovanju specijalnog izaslanika pozdravio je predsednik Kosova Hašim Tači koji je u tvitu naveo da se raduje saradnji sa Grenelom kako bi "osigurali konačni mir na Balkanu uvodeći Kosovo u NATO i porodicu EU zemalja".

Imenovanje Grenela pozdravili su i Ramuš Haradinaj, kao i Bedžet Pacoli.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović ocenila da je imenovanje Grenela za pregovore Beograda i Prištine potvrđuje pojačano interesovanje SAD za taj proces.

- Ovo pokazuje pojačano interesovanje SAD i, s obzirom na to da je ambasador u Nemačkoj, pretpostavljam da ima uvid u dosadašnji tok pregovora - rekla je Joksimović za RTS.

- Imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika predsednika SAD Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine je izuzetno korisno i značajno za dijalog - smatra direktor prištinskog Instituta za afirmaciju medjuetničkih odnosa (IAMN) Fatmir Šeholi.

Šeholi je ukazao da je Grenel, aktuelni američki ambasador u Nemačkoj, veoma dobro upućen u sve detalje dijaloga i da uživa veliku podršku u kosovskom društvu.

- Grenel je kristalno jasno i milimetarski tačno upoznat sa svim dosadašnjim rezultatima u Briselu, kao i sa svim očekivanjima od tog dijaloga. Ovim imenovanjem Amerika još jednom dokazuje koliko joj je stalo da pre svega vidi stabilizaciju zapadnog Balkana i konačnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije - rekao je Šeholi za Kosovo onlajn.

On je naglasio da očekuje ubrzanje "procesa dijaloga i sve jači pritisak na obe strane" posle formiranja vlade u Prištini.

- Nekakav rezultat mora se videti pre izbora u Srbiji, a konačan ishod dijaloga trebalo bi da se desi nakon izbora u Srbiji - mišljenja je Šeholi.

Pregovori u ćorsokaku

Inače, izbor Grelena za specijalnog izaslanika dolazi u trenutku kada su pregovori Beograda i Prištine već duže vreme u ćorsokaku.

Pregovori između Kosova i Srbije su zastali prošlog novembra nakon što je kosovska vlada uvela taksu od 100 odsto na uvoznu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Beogradska strana je nastavak dijaloga uslovila ukidanjem takse. Evropska unija koja je do sada imala ulogu pomagača u dijalogu je u više navrata pozvala prištinske vlasti da suspenduju ovu odluku i time omoguće nastavak pregovora. Taj zahtev su ponovili svi predstavnici međunarodne zajednice.

Na Kosovu će se u nedelju održati vanredni parlamentarni izbori, a Brisel i Vašington očekuju da među prvim odlukama buduće kosovske vlade bude upravo ukidanje takse kako bi se nastavili razgovori.

Evropska unija će najverovatnije takođe imenovati svog predstavnika koji će se, poput Grenela, baviti isključivo pregovorima između Beograda i Prištine, što govori u prilog tome da će borba za moć na ovim prostorima postati intenzivnija.

Biografija Ričarda Grenela

Grenel je diplomirao na Univerzitetu Evanđel, a magistrirao na Univerzitetu Harvard.

Kako je navedeno u saopštenju Bele kuće, bio portparol SAD u Ujedinjenim nacijama sa najdužima stažom, od 2001. do 2008. godine, služeći za vreme četiri američka ambasadora.

foto: EPA

Za vreme mandata u UN, Grenel je bio zadužen za komunikacione strategije o pitanjima kao što su borba protiv terorizma, globalne mirovne operacije i programi nuklearnog oružja Irana i Severne Koreje.

Pre angažmana u UN, bio je politički savetnik brojnih istaknutih republikanaca, uključujući Džordža Patakija i Dejva Kempa.

Grenel, koji je poznat i kao spoljnopolitički komentator i stručnjak za medije, 2009. godine je osnovao konsultantsku firmu "Kapitol Medija Partners", međunarodnu kuću za strateško savetovanje za medije i odnose sa javnošću sa kancelarijama u Los Andjelesu, San Francisku, Njujorku i Vašingtonu.

Bio je čest komentator konzervativne TV mreže Foks Njuz.

Rođen je 18. septembra 1966. godine.

U junu 2013. godine saopštio je da boluje od non-Hodžkinsovog limfoma i započeo terapiju, a u septembru iste godine objavio je da je u remisiji.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track