Najnovije vesti

SAD ŽELI DA PO PITANJU KOSOVA ŠTO PRE UKNJIŽI POEN! Cenjeni srpski diplomata: Tramp imenovanjem Grenela insistira na razgovoru i REŠENJU
Foto: Marina Lopičić, EPA Salvatore Dinofli

uticaj na dijalog beograda i prištine

SAD ŽELI DA PO PITANJU KOSOVA ŠTO PRE UKNJIŽI POEN! Cenjeni srpski diplomata: Tramp imenovanjem Grenela insistira na razgovoru i REŠENJU

Politika

Imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine Bela kuća želi direktno da utiče da se nastavi politika da o Kosovu treba razgovarati, da se uvažava srpska pozicija, a želja je da se proces ubrza i što pre bude uknjižen poen, ocenio je danas bivši srpski diplomata Zoran Milivojević.

On je rekao da predsednik SAD Donald Tramp pokazuje da želi direktno da učestvuje u rešavanju problema preko svog, kako je rekao, "portparola" Grenela.

- Najosetljivije za nas je to što se na ovaj način proces ubrzava, predsednički izbori u SAD su za godinu dana, a želja je da se priča ovde završi što pre i da bude uknjižen poen, ocenio je Milivojević.

On smatra da će američka strana prevashodno delovati preko Grenela u pregovorima Beograda i Prištine i da će biti "arbitar kada je reč o stavu Amerike u budućim pregovorima".

Izaslanik za Zapadni Balkan, visoki zvaničnik Stejt departmenta Metju Palmer, dobio je šefa jer Grenel govori u ime Trampa o ovom pitanju, rekao je Milivojević i dodao da je sve je ovo proizvod pisma Trampa iz decembra prošle godine Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju.

Prema njegovim rečima, Grenel je "izaslanik za mirovne pregovore", a mirovni pregovori podrazumevaju dva subjekta.

Milivojević je dodao da SAD ostaju pri stavu da na kraju treba da bude nekog priznanja Kosova, a "kakvog, to je drugo pitanje".

- Stvari su došle u poziciju da se o Kosovu ponovo razgovara, ne može se rešiti bez Srbije, i ne može se rešiti bez Saveta bezbednosti, a tamo je platforma da je Kosovo protektorat UN, pa treba očekivati i rusko učešće, zaključio je Milivojević.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...