ČOVIĆ: Albanci su majstori za pravljenje skandala, kao što je ovaj s kovertama! Oni žele konflikt, ali tako da Srbi ispadnu krivi
Foto: Dado Đilas

Bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju

ČOVIĆ: Albanci su majstori za pravljenje skandala, kao što je ovaj s kovertama! Oni žele konflikt, ali tako da Srbi ispadnu krivi

Politika -

Kurti je obrazovan i zna da priča ono što vole da čuju međunarodni faktori, rekao je Čović

BEOGRAD - Bivši šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović ocenio je danas da Albanci na Kosovu žele konflikt, ali tako da srpska zajednica bude proglašena za krivca.

Čović je, gostujući na RTS, povodom navoda Prištine o zatrovanim kovertama sa glasačkim listićima iz centralne Srbije, rekao da je sve što Albanci rade već viđeno i da su oni "specijalci za takve događaje i pravljenje skandala".

Kako je ocenio, to je pokušaj kompromitacije Srpske liste i pokušaj da se ona eliminiše.

"To po njihovom ustavu neće moći da urade, ali očigledno je da će to otežati poziciju Srpske liste. Juče je Kurti napravio dogovor sa Petrovićem i Rašićem za dva ministarstva, za povratak i manjinske zajednice. Čini mi se da i o trećem ministarstvu razmišlja. Ti ljudi nemaju veze sa Srpskom listom i nisu direktni predstavnici srpske zajednice", rekao je Čović.

On kaže da nije moguće eleminisati Srpsku listu iz parlamenta, jer je zakonom predviđeno da srpska zajednica ima deset predstavnika. Ocenio je da je događaj sa listićima predstava za međunarodnu zajednicu.

"Oni su vešti u tome da u saradnji sa određenim međunarodnim faktorima prave takav ambijent i diskredituju Srbe. Politika albanskih funkcionera je zasnovana na mržnji prema Srbima i ne vodi rešenju", rekao je on.

Čović dodaje da će Aljbin Kurti kao premijer nastaviti da se aktivno i agresivno bori protiv Srbije. "Ne očekujem da će nam biti mnogo bolje, pred nama je kompleksan period, ali valja praviti strategiju za takvu situaciju", rekao je Čović.

On je ocenio da Kurti zna način na koji treba da se obrati međunarodnoj zajednici. "Na Kosovu ništa nije logično i realno, mnogo je toga nadrealnog i nerealnog što je dovelo do ovakve situacije. Kurti je obrazovan i zna da priča ono što vole da čuju međunarodni faktori", rekao je Čović.

Kako ocenjuje, međunarodna zajednica je oduševljena time što je on najavio da će se boriti protiv organizovanog kriminala i ratnih zločinaca.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track