Najnovije vesti

OPASAN MANEVAR DA BI SE TEMA KOSOVA UKLONILA IZ UN! Priština koristi BIZARNI trik kako se na sednici Saveta bezbednosti ne bi raspravljalo o KiM, a evo koja VELESILA IM POMAŽE
Foto: EPA

neverovatno

OPASAN MANEVAR DA BI SE TEMA KOSOVA UKLONILA IZ UN! Priština koristi BIZARNI trik kako se na sednici Saveta bezbednosti ne bi raspravljalo o KiM, a evo koja VELESILA IM POMAŽE

Politika

Održavanje sednice Saveta bezbednosti 31. oktobra, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o situaciji na Kosovu i Metohiji, pod velikim je znakom pitanja iz jednog bizarnog razloga. Kako se saznaje, na zasedanje u Njujork, navodno, ne može da dođe ambasadorka takozvanog Kosova u SAD Vljora Čitaku, pa bi zakazana rasprava mogla da bude odložena.

Iza svega stoji Velika Britanija, koja 1. novembra preuzima predsedavanje Savetu bezbednosti od Južnoafričke Republike, pišu Novosti. 

Na njen nagovor, pre mesec dana isplanirani dnevni red bi mogao da bude skinut. Zbog svega toga, pod znakom pitanja je i put u Njujork srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića.

Nekadašnji diplomata Vladislav Jovanović kaže da bi ovo mogao biti još jedan manevar albanskih zaštitnika kako bi se tema Kosova potpuno uklonila iz UN, ali misli da im to neće proći:

- Ako je Čitaku sprečena i ne može da pošalje zamenika, uvek može da dođe neko iz Prištine i iznese njihov stav. To je sve izgovor da se sednica ne održi, naročito što Čitaku nema nikakav međunarodni značaj. Vrlo izvestan razlog da se odugovlači je to što su Britanci sledeći koji predsedavaju i žele da oni budu arhitekte rasprave.

- Vrlo je moguće da Britanci žele da KiM bude tema kad oni budu predsedavali, kako bi usmeravali raspravu. Nije isključeno ni da je uopšte i ne zakažu u svom mandatu, jer su upravo tako postupili u avgustu pre dve godine, kada su odbili da taj izveštaj stave na spisak tema, dodaje.

(Kurir.rs/Večernje novosti)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...